Pinocchio på Mariadagen

Så här på Mariadagen var det ju som upplagt för att baka Mariabollar. Men eftersom att jag lovat sönerna, som idag befinner sig på annan ort, dessa så blev det tji och lång näsa för bollarna idag.
Jag bakar Pinocchiotårta till mig på födelsedagen/namnsdagen istället.

På plats i paradiset allra längst ner i vårt land plockade jag fram mina medhavda ingredienser.
Jag hittade bara en skål att vispa i så det blev att diska mellan de olika smeterna. Däremot hittade jag två elvispar, en ny och en gammal. Visparna till den nya verkar vinterförvaras på hemlig plats så jag använde den gamla. Den var väldigt bra och vispade väldigt fort redan på ettan så florsocker snöade över hela köket där ett tag!
Det är lite besvärligt att bre ut smet på ett smort bakplåtspapper men med lite tålamod så går det. Jag tänkte först låta bli att smörja pappret för det verkade onödigt, men i efterhand är jag glad att jag gjorde det ändå.

Jag har fått tag på extra stora ägg och funderade lite över om jag då skulle ta fyra istället för de fem ägg som receptet säger. Men nej, jag körde på som det står för jag ska ju lära mig vad som händer och hur ingredienserna fungerar.
Jag har läst att recepten är beräknade på ägg som väger 60 gram. Här finns ingen våg men jag vet att mina ägg vägde betydligt mer än så. Kommer kakan att smaka ägg?

(null)
Marängsmeten blev väldigt fluffig och reste sig som alperna i ugnen.
Det gjorde mig lite orolig, hur skulle jag lyckas dela denna kaka i två delar och stapla dem på varandra utan att de skulle krackelera och blir fula? Och hur skulle jag få bort bakplåtspappret?

Oron var som tur var obefogad. Pappret var lätt att dra bort och kakan sjönk ihop lite och blev seg och sprack inte.

Med vispad grädde mellan bottnarna blev det en tjusig och mycket smarrig födelsedagstårta.

(null)

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*