Ogo´s Special, nästan som glasstårta

Det var en ledig dag på helgen och jag tänkte i lugn och ro baka en tårta. Ogo´s Special stod på agendan och jag började med att mixa hasselnötterna till bottnarna. Det står i receptet att de ska hackas fint så jag mixade lite försiktigt så att jag inte skulle få en allt för smulig massa.

IMG_8141

Därefter vispade jag vitorna och florsocker över ett vattenånga. Fortfarande blir jag lika glad varje gång jag vispar maräng. Det ser så fantastiskt smarrigt och vackert ut. När den vita smeten var blank och fast så att skålen gick att vända på utan att innehållet föll ur blandade jag försiktigt ner hasselnötterna. Jag hade ritat ut två cirklar på ett bakplåtspapper och nu bredde jag ut smeten på dem och gräddade sedan bottnarna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Det blev två platta, lite sega bottnar som fastnade på bakplåtspappret så jag fick vara väldigt försiktig när det plockades bort. Bottnarna fick ligga på ett galler och kallna medan jag gjorde fyllningen till tårtan.

IMG_8149   IMG_8151   IMG_8154

Jag smälte blockchoklad i micron och vispade grädde. Lite av grädden blandade jag ner i den varma chokladen, för att den inte skulle klimpa sig. Därefter hällde jag ner chokladgrädden i resten av grädden tillsammans med socker och fortsatte att vispa tills jag hade en härlig och fluffig chokladkräm.

IMG_8159   IMG_8162   IMG_8167

Helt plötsligt fick jag bråttom efter att jag fått nys om en handbollsmatch som jag borde gå och titta på. Jag skyndade mig att bre ut krämen på den ena av tårtbottnarna och efter en snabb ommöblering fick den plats i frysen. Innan jag gav mig av mot arenan smälte jag ytterligare lite choklad i micron, denna gång tillsammans med kokosfett och bredde ut detta på ett bakplåtspapper.

När jag kom hem igen efter att ha umgåtts med föräldrarna och hejat på de vinröda i LUGI i arenan visade det sig att chokladen inte hade stelnat i rumstemperatur. Jag fick möblera om i kylskåpet också för att få plats med min chokladplatta och sedan vispade jag grädden som skulle ligga ovanpå tårtan. Det var med lite förtjusning och samtidigt förvirring som jag hejade på Lugi i handboll. Jag själv har spelade basket i Lugi i tonåren och båda sönerna är och har varit med i olika sporter inom LUGI så hjärtat är ju där. Men när det gäller handboll så har det varit de blåa H43 som har gällt i många år. Nu när mina favoritspelare spelar i olika klubbar hejar jag naturligtvis på det lagen som de spelar i oavsett klubb. Heja H43, Dalhem och LUGI.

IMG_8168

Ogo´s Special ska serveras kall så att jag monterade ihop tårtan precis innan den serverades. Chokladen som jag hade förvarat i kylskåpet skulle enligt receptet skäras i smala remsor. Det var lättare sagt än gjort. På bilden i boken är chokladen vågig i kanten så jag försökte mig på att göra något liknande med hjälp av min sporre. Det gick inte alls. Chokladen var för hård och sprack. Istället fick jag rista mig igenom chokladen med en vass kniv. Naturligtvis borde jag ha låtit chokladen ligga framme i rumstemperatur en stund innan jag satte igång att skära. Nu har jag lärt mig det.

IMG_8174   IMG_8184

Bottenplattan med chokladgrädden plockades ut ur frysen och jag lade den andra kakbotten ovanpå. Den vispade grädden breddes över och till sist lade jag mina chokladremsor i ett mönster ovanpå. Det var inte meningen från början men tårtan såg när den var färdig nästan ut som en snäcka. Om jag gör Ogo´s Special igen så ska jag satsa på snäckformen. Nu råkade det bara bli så och jag piffade till tårtan lite extra genom sikta kakao på kanterna.

Ungdomarna som suttit framför Wii-U:et hela dagen lämnade plötsligt gärna sina platser i soffan och flyttade ut i köket för att smaka på den nybakade tårtan. Alla gillade Ogo. Den var god och kändes nästan som glasstårta och vi var överens om att detta var en annorlunda och fräsch variant att ta till när man inte vill bjuda på vanlig gräddtårta.

IMG_8186   IMG_8189

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*