Nynäskakor och rostad mandel

Idag har jag bakat i lugn och ro utan stress och kalabalik. Det gick väldigt bra.

Nynäskakor stod på agendan idag eftersom att jag hade kall kokt potatis över från häromdagen.

Det här är en kaka i tre lager, mördeg, mandelsmet och choklad med rostad mandel.

Först gjorde jag mördegen och när den vilade i kylen blandade jag ihop mandelsmeten. Även idag hoppade jag över momentet att skålla, skala och mala mandel och tog av mandelmjölet jag har i skafferiet istället. Mycket praktiskt. I mandelsmeten skulle även en mosad potatis blandas i. Smeten smakade tydligt av potatis.

nynaskakor1

Jag kavlade ut degen direkt på bakplåtspapper och bredde smeten ovanpå. Under tiden kakan var i ugnen så hackade jag mandel. Det står i receptet: tillsätt hackad rostad mandel. Betyder det att jag ska rosta mandeln hel och sen hacka den, eller ska jag hacka mandeln först och sen rosta den? Vilket ger bäst smak? Jag valde det senare och hackade först. Det fungerade fint men hur gör man egentligen, någon som vet?

När kakan kallnat så smälte jag mörk choklad som jag smetade ut och på det strödde jag den rostade mandeln. Idag följde jag receptet och skar ut i fyrkanter.

nynaskakor5

Detta blev en mycket god och lättbakad kaka som är lite mjuk men ändå hård. Rekommenderas.

Comments

  • De ser goda ut! Har man tur får man kanske smaka imorgonkväll när man skall umgås med de söte pojkarna?
    Ang. rosta mandel så vet jag knappast att jag gjort det nån gång men hade nog tänkt att man rostar innan man hackar men det blir säkert mer smak om man gör det efter!? När man rosta nötter gör man det innan för sen gnuggar man ju bort skalet. Men nötter är ju inte aktuellt.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*