Nötkaka, en saftig överraskning

Till min väninnas föräldrar som jag fått min mandelkvarn av bakade jag Nötkaka också eftersom att Nötklickarna som jag bakat inte var så goda. Nötkaka är en mjuk kaka som jag tänkte skulle bli som en sockerkaka med nötsmak men den visade sig ha en helt annan karaktär än sockerkaka när den var färdig.

  IMG_4161    IMG_4136      IMG_4141

Efter att ha malt hasselnötterna och rört ihop alla ingredienserna i den ordning som receptet krävde så bredde jag ut den tjocka smeten i en avlång form och gräddade kakan. Efter en stund tittade jag in genom ugnsluckan för att se hur det gick där inne. Visserligen innehöll kakan inte så mycket bakpulver men efter ungefär halva gräddningstiden hade den nästan inte jäst upp någonting. Det här blir nog ett dödbak, tänkte jag lite sorgset. Jag gillar inte när det går fel. Jag vill att allt ska bli perfekt och fint och att allt ska vara ordning och reda och inte kladda och strula. När jag umgås med mig själv i mitt kök så kladdas det och strulas och tappas saker hela tiden. Blir lite trött på mig själv emellanåt men jag jobbar på att få rätt på mig själv.

Inte heller när klockan ringde var kakan hög och fluffig som en sockerkaka men jag tog ut den, stjälpte upp den och lät den svalna. Tråkigt med ett misslyckat bak och en tung kompakt kaka. Besviken lämnade jag kakan och köket. På kvällen var jag ändå tvungen att smaka på kakan. Jag måste ju provsmaka på allt för att kunna ge en recension av receptet. Jag skar en skiva och till min förvåning så såg kakan inte alls dödbakad ut. Den såg tvärtemot fin ut. Den såg till och med ut att vara helt perfekt gräddad så jag tog en tugga. Nötkakan var jättegod och den var väldigt saftig. Den smakade inte alls som sockerkakor kan göra, lite torrt och vanligt utan den hade en djupare och smörigare känsla.

Så fel man kan ha när man har förutfattade meningar och vad lyckat det blev! Nötkaka rekommenderas.

IMG_4150

Nötkaka

 • 1,25 dl (75 g) hasselnötkärnor
 • 125 g smör
 • 1,5 dl socker
 • 2 ägg
 • 1,5 1/2 dl vetemjöl
 • 0,5 dl bakpulver

Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 liter. Mal eller hacka nötterna riktigt fint. Rör smöret och sockret pösigt och tillsätt sedan ett ägg i taget och rör smeten vit och skummig. Tillsätt nötterna och mjölet blandat med bakpulvret och häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 graders värme i ca 30 minuter.

Comments

 • Just denna kaka vill jag baka och just här saknas receptet. Går det att få inom några dagar? Snälla! Tack!24

  • Hej Eva,
   Så roligt att du hör av dig.
   Nu har jag skrivit in receptet här i Bakodyssén. Det fattas recept i bloggen eftersom att jag i början inte visste om jag fick lägga ut någon annans recept eller ej. Men med kakrecept är det fritt fram har jag fått veta så nu fyller jag på efterhand. Hoppas att din nötkaka blir riktigt saftig och god.
   hälsningar,
   Maria

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*