Nötchokladblommor och gott tjafs

Finns det fler av de där randiga goda bakelserna?! Det var det första jag hörde när jag kom hem från jobbet idag. Jodå, några Specialbakelser finns faktiskt kvar, men de ligger i frysen. Det fick bli något annat chokladsmakande idag istället. Nötchokladrutor.

Samtidigt som jag satte på potatisen till middagen rörde jag ihop smeten till kakorna. Den blev ganska fast så det var inte helt lätt att följa receptet och bre ut den på ett smort papper. Pappret kasade runt på plåten och smeten kasade runt på pappret. Äldste sonen fick rycka in och hjälpa till och det tog lite tid att få till 25 x 35 cm. Vi tog fram en linjal och mätte.

Grädda genast mitt i ugnen stod det så jag skyndade mig att sätta in plåten för att börja hacka hasselnötter till garneringen.

Aaaah! Läser lite noggrannare i receptet. Strö över nötterna och sätt SEN in i ugnen.

Kalabalik! Potatisen kokade över  samtidigt som äldste sonen akut fick rycka ut igen. Snabbt som blixten mixade jag nötterna grovt och vi hjälptes åt att slänga in dem ovanpå kakan inne i ugnen.

Smeten var lite tunn i ena kanten och brändes nästan vid så jag tog ut kakan några minuter i förväg. Väl ute skulle den skäras upp i rutor medans den fortfarande var varm. Jag gillar mina små formar så jag stansade ut små blommor istället. Det är gott och fint med små munsbitar, tycker jag.

Vi konstaterade att OM ifall vi hade haft ett eget café eller konditori så skulle det varit ekonomiskt ohållbart att stansa ut kakorna sådär för det blev väldigt mycket spill.

Yngste sonen tog för givet att det där goda ”tjafset” som blev över var till honom och började genast mumsa i sig. Dagens medhjälpare konstaterade istället att spillet skulle vi kunna ha som extra topping på cupcakes och stoppade lillebror från att äta upp allt.

nötchoklad9

Det blev potatis över efter middagen och det passar bra, för nötkakornas grannrecept i boken innehåller kokta potatisar. Vilket sammanträffande 😉

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*