Mockatårta, med oätlig tuggummiliknande smörkräm

Sonen åt frukost, jag delade ägg. 6 äggvitor behövdes den morgonen till det som skulle bli marängbottnar till Mockatårtan. Jag hade bakat samma recept en gång tidigare, då till Mockabakelserna och det var inte lätt. Det är tur att man glömmer. Det blev inte lätt denna gången heller. Men när jag stod där på morgonen och gjorde marängsmet så visste jag ännu inte hur jobbigt det skulle bli framåt dagen.

IMG_8485   IMG_8491

Jag har blivit bra på att separera ägg så det gick snabbt och lätt. Tre äggulor sparade jag till krämen och tre sparade jag till matlagning. Äggvitorna och socker vispade jag i en skål över en kastrull med sjudande vatten. När jag var nöjd med min marängsmet provade sonen att vända bunken över huvudet. Jodå, den var färdig.

IMG_8494

Tre tårtbottnar behövs till Mockatårtan och jag ritade ut cirklar på bakplåtspapper och bredde sedan ut smeten. Marängerna skulle gräddas i 125 grader i 45 minuter och jag bytte plats på plåtarna varje kvart så att alla skulle bli lika fina. Efter fem minuters vila på plåten efter att jag plockat ut dem ur ugnen så lossade jag bottnarna från bakplåtspappret. De hade klibbat fast men med lite lirkande så fick jag loss dem hela och fina. Mockabakelserna blev sega och var svåra att äta med sked därför vände jag mina bottnar upp och ner på gallret så att de säkert skulle torka och bli spröda även på undersidan.

IMG_8501   IMG_8503   IMG_8505

Nu var det dags för krämen. Receptet är märkligt och det var jättesvårt förra gången och det var inte lättare nu. Jag vispade smöret mjukt med elvispen, siktade i florsocker och tillsatte äggulorna. Så långt, inga problem. Nu skulle kaffet i. Receptet säger i ingredienslistan ½ dl bryggmalet kaffe, 1 1/2 dl vatten. Jag vet fortfarande inte vad det betyder. Jag tillsatte ½ dl kaffe som jag helt enligt receptet låtit svalna och vispade ner det i smörkrämen. Det är inte lätt att få de båda att gå ihop. Det står ingenstans om och när vattnet ska i men jag hällde i en deciliter vatten också och vispade med elvispen. Krämen blev lite kornig men ändå fluffig. Skönt tänkte jag, vände mig om för att hämta något och efter någon minut när jag tittade ner i skålen igen så hade krämen delat sig. Det låg en tuggummiliknande smörklump och simmade i brunt vatten. Ofräscht. Jag kunde liksom krama ur smöret och ju mer jag kramade ju mer vätska kunde jag hälla bort. PUH!

IMG_8507   IMG_8511

Krämen smakade inte illa och trots att konsistensen var mycket märklig beslutade jag mig för att prova att använda den. Det var mycket svårt att fördela den på bottnarna. Tuggat tuggummi är rätt ord för att beskriva krämen. Hm. När jag bakade bakelserna så blev det alldeles för lite kräm, men då blandade jag inte i det extra vattnet. Det var därför jag tänkte att jag skulle blanda i det nu. Men det blev istället mindre kräm av det och spritsa den skulle vara helt omöjligt.

IMG_8514   IMG_8517   IMG_8512

Krämen räckte att täcka bottnarna och jag räddade utseendet på tårtan genom att vispa grädde, smaksatt med lite vaniljsocker, som jag sedan täckte kanterna med och spritsade runt om. Med stor svårighet, krämen flyttade sig när jag rörde vid den, gjorde jag mönster med en gaffel på ovansidan och siktade till sist krossat pulverkaffe ovanpå tårtan och täckte sidorna med mandelspån.

Vilken pärs det var! Tårtan var lite sned men såg ändå rätt så bra ut. Skönt.

IMG_8523

Nu dags för provsmakning. Jag skar i tårtan och upptäckte att de härligt frasiga marängbottnarna nu var ett minne blott. Den blöta smörkrämen hade på ett kick löst upp marängen och tårtan var inte längre se. Yngste sonen som inte gillade kaffesmaken i bakelserna förra gången tyckte naturligtvis inte om tårtan heller, men jag och tonåringen som hade förhoppningar om något gott spottade ut våra bitar och våra ansikten förvreds i grimaser. Det var som att stoppa en kaffesmakande, tung, blöt och halvseg smörklump i munnen. Så otroligt vidrigt. Den gick inte att äta.

IMG_8527   IMG_8534

Så mycket jobb för ingenting. Tårtan åkte i soporna.

Mockakräm behöver jag helt klart öva på. Men nästa gång letar jag fram ett annat recept.

Comments

 • Hej! Tack för ett gott skratt – du beskriver verkligen eländet på ett mycket målande sätt! Jag tror att det är så här med kaffet: du skulle ha bryggt kaffe av 0,5 dl bryggmalet kaffe (sånt som man laddar kaffebryggaren med om man har en sån, alltså inte kokmalet som är mycket grövre malet) och 1,5 dl vatten och använt det i krämen, inget annat.
  Jag har en bok från 1952 och vet att tanken har slagit mig att det vore roligt att baka igenom recepten. Men genast avfärdat den tanken, sånt kan man ju inte göra! Kul att du höll fast vid din idé – och grattis!!!
  Vänliga hälsningar
  Mari Åkesson, Stångby

  • Hej och tack!
   Och tack för förklaringen med kaffet. Jag fattade verkligen inte. Nu kanske, men bara kanske, jag ger mig på receptet igen. Jag har provat att göra det både som bakelser och som tårta. Katastrof båda gångerna. Men skam den som ger sig…
   Vad roligt stt du läser mina inlägg och vad avundsjuk jag blev nu på din 50-tals version av boken.
   /Maria

 • Hej Maria!
  Har idag bakat halv sats av ovanstående mockatårta. Lite god bakelse i helgen skulle va´ gott…
  Marängerna gick bra. Fick problem med smörkrämen som blev kornig och sladdrig, trots att jag följt receptet samt halverat måtten, för den halva sats jag skulle göra.
  Tänkte att jag skulle gå in på Bakodyssén för att se hur du fick till det med krämen. Samma problem verkar ha drabbat dig. Dock gjorde jag inte det misstaget att tillsätta någon extra vattenmängd.

  I receptet står ½ dl bryggmalet kaffe, 1½ dl vatten. Jag förstod, efter ett tag, att ½ dl kaffe handlar om själva kaffepulvret. Det skall göras drickkaffe med ½ dl pulver ihop med 1½ dl vatten. Alltså inget vatten utöver det!
  Trots detta blev krämen ingen härlig mockakräm, som jag längtat efter. Efter ihärdigt vispande blev den ok men inte bra sammanhållen, mer sladdrig, även om den gick att bre på marängerna, men den räckte knappt. Smaken var ok, men ingen fast konsistens.
  Det var ju bra att jag gick in på Bakodyssén och fick svart på vitt, att felet inte låg hos mig!
  Nästa gång blir det definitivt ett annat recept på mockakräm!!
  Tack och hej från mig!

  • Hej,
   Så tråkigt att dina helgbakelser blev misslyckade. Det är ju tydligt att receptet inte är riktigt bra eftersom att du inte lyckades trots att du löste kaffemysteriet. Kul att du gick in och läste i Bakodyssén för att se hur jag gjorde. Hittar du ett bra mockasmörkrämsrecept så hojta gärna till.
   /Maria

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*