Läckra Jitterbuggare i original och med choklad

Måndagarna har visat sig vara bra bakdagar. Ny vecka, nya krafter, nya tag! Igår startade jag dagen med att blanda ihop en mördeg till Jitterbuggare som skulle vila i kylskåpet ett tag innan utbakning.  

 Strax innan jag plockade ut degen igen så vispade jag äggvita och socker till en marängsmet. Vit, glansig marängsmet ser otroligt läckert ut i min blå plastskål. Jag skulle vilja ha solljus och maräng i den jämt! Kände att jag log stort för mig själv när jag stod där i köket i min ensamhet. 

Jag kavlade först ut halva degen och bredde maräng över. Därefter skulle jag rulla alltihop som en rulltårta. Bakbordet var rejält mjölat för jag var rädd att degen i skulle fastna. Det gick lättare att rulla än jag trodde att det skulle göra men degen hade en liten tendens att vilja spricka. 

 

När jag rullat den första rullen helt enligt receptet så ville jag testa något eget med resten. Jag hackade snabbt en rad blockchoklad och vände ner det i marängen. Lite av fluffigheten i marängen försvann men i gengäld så såg smeten nu ut som smält gräddglass med krossad choklad. Mums!

När båda rullarna var klara fick de stelna en stund i kylen innan det gick att skiva den. Första rullen var lätt att skära och kakorna var runda och marängen var fast. Rullen med choklad tappade formen och såg inte lika fina ut när jag flyttat över kakorna på plåten. När jag tittar på fotona efteråt så tycker jag inte att de ser så annorlunda ut men upplevelsen var att de var mycket kladdigare att skära och förflytta. 

  

 

Originalen blev fina och kakorna är spröda och sega på en och samma gång. Lyckat! Plåt nummer två ser också fina ut. Det är dock inte lika tydligt att de är gjorda som snurror med fyllning, utan de har mer flutit ihop. Men de är mycket goda.

Tanken är att vi ska spara Jitterbuggarna till torsdag och vårt Valborgsfirande. Vi får väl se hur det går med den saken. 

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*