Käraste bakbordet och Silhuetter

Mitt kök med originalinredning från 1965 är inte det som jag är mest stolt över i min lägenhet. Men det som fick oss att hoppa högt av glädje och klappa i händerna när vi upptäckte det i köket, var det inbyggda bakbordet. Så suveränt och praktiskt.

Idag när jag kom hem var hela köksbordet belamrat med geografiböcker och annat tjafs (ägaren till böckerna var försvunnen ut någonstans och jag hade inte lust att börja med att städa). Men det är inga problem när man är stolt innehavare av ett bakbord. Jag knuffade böckerna åt sidan och lade bakbordet på köksbordet och, Voilá, där var en stor, ren och tom yta färdig att baka och kavla på. Fantastiskt.

På framsidan av min bok finns fina Silhuettkakor och det är sådana som jag bakat idag. Det var en tidskrävande liten småkaka. Degen skulle vila någon timme i kylskåpet. Under tiden den gjorde det så passade jag på att koka sylt på björnbär och röda vinbär från sommarens koloniskörd. Sylten blev jättegod och seg. Är mycket nöjd med konsistensen faktiskt. Den var lätt att lägga på kakorna och rann och kletade inte alls. Guldstjärna för den.

Min lille medhjälpare hjälpte till att stansa ut spader, ruter, hjärter och klöver och våra egna bokstäver i kakorna samt att gaffla ihop kanterna.

bakbord

Första plåten kakor blev lite väl ljusa och sista lite väl mörka. Men överlag ser de fina ut. Sönerna åt snabbt upp kakorna med deras bokstav på. Själv kände jag att det luktar kaka i hela lägenheten och var inte så sugen. Mitt gamla sextiotalskök är nämligen inte begåvat med någon fläkt. Jag har köpt en men den står fint i sin kartong sedan månader tillbaka och bara väntar på bättre tider.

Jag smakar kakorna i morgon. Först ska jag sova och drömma om ett nytt fräscht kök.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*