Hasselnötter och obehagligt kli i halsen.

Det händer då och då att jag bakar på jobbet och när jag gör det så bakar jag oftast en äppelpaj med hasselnötter i. För att veta att degen är bra så brukar jag smaka lite på den och varje gång jag gör det så kliar det i munnen efteråt. Oftast bara lite, men någon gång mer. När jag sen äter av den färdiggräddade pajen har jag aldrig några kliproblem. Så jag har inte tänkt så mycket på det där.

När jag för några veckor sedan bakade Holsteins bakelser och hade hjälp av min lille medhjälpare att mala nötterna till mjöl så tog jag en hel nöt och stoppade i munnen och tuggade. Nästan direkt kände jag hur gommen kliade och svalget tjocknade. Jag blev lite rädd och letade meddetsamma fram en allergitablett, som vi som tur var hade hemma. Efteråt var jag lite osäker på om jag skulle våga äta av de färdiggräddade kakorna, men återigen visade det sig att det inte var några problem.

Jag har hört mig för i bekantskapskretsen och förstår att det tydligen är ganska vanligt att inte tåla råa hasselnötter men att när de är tillagade så går det bra att äta dem.

Vis av detta lät jag därför bli att smaka på krämen till Nötgifflarna när jag bakade igår. Jag behövde ju inte utmana ödet. Men en färdig giffel ville jag ju såklart smaka och betygsätta. Giffeln var alldeles nygräddad och fortfarande varm när jag satte tänderna i den. Krämen var mjuk och smakade lite bittert men sött på hasselnötsvis och omedelbart kliade det i min mun!

Vad är nu detta?! Giffeln var ju färdigbakad.

Ska jag utveckla nötallergi såhär i början på mitt stora projekt? Hälften av recepten innehåller ju nötter eller mandel. Det känns inte bra. Men jag tänker inte låta mig nedslås av detta utan fortsätter att baka och låter andra smaka. Och kanske var det bara otur eller nåt. En dålig nöt eller en engångsföreteelse.

Nu undrar jag om nötallergi smittar. Jag menar att om man är allergisk mot en sort blir man då lättare allergisk mot andra sorters nötter efterhand då? Och är mandel en nöt?

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*