Fransk chokladtårta på resande fot

I fredags kväll plockade jag fram ingredienserna till Fransk chokladtårta och förberedde mig för att baka. Men så kom middagsbestyr och fredagsmys och soffhäng i mellan så min bakning kom inte igång förrän efter frukost igår.

Vi var bjudna till goda vänner på mat och Wii-spel och jag tänkte ta tillfället i akt och baka en av de 33 tårtor som finns i boken. Eftersom att tårtan skulle transporteras långt på buss och tåg så valde jag en som jag trodde skulle klara lite stötar.

Fransk chokladtårta är som en finare variant på kladdkaka och den var lätt att vispa ihop. Jag stod i affären och läste på blockchokladen. Innehåller de billigaste varianterna någon kakao alls egentligen? Jag fick ingen riktig klarhet i det när jag läste på förpackningarna och köpte en där det tydligt framgick procentantalet i alla fall. Chokladen smälte jag tillsammans med smör och blandade i smeten. Det står att man ska smälta över vattenbad men det verkar besvärligt när micron fixar det hela på 40 sekunder. Jag ville flytta kakan från min form till ett fat som det inte skulle göra något om jag glömde att få med mig hem igen. Det framgår av receptet att mitten skulle bli kladdig och jag tänkte att om kakan får stå kallt så sätter den sig nog och blir någorlunda flyttbar. Jag tänkte helt rätt för efter någon timme i kylskåpet var kakan som en fast tung chokladklump som jag utan problem lossade och flyttade över på en bit papp som jag skurit ut i rätt storlek. (Eller rättare sagt: jag lossade kakan från formen, lade ett fat över, vände upp och ner, tog bort formen, lade min utklippta papperstallrik ovanpå, lade ett fat över, vände åter på kakan, tog bort det första fatet och nu var den i rätt läge.) 

 Efter detta så smälte jag återigen choklad i micron, denna gång blandat med grädde. Först blev det prickigt och det såg ut som om grädden tänkte skära sig, men någon sekund senare hade jag en tjock chokladkräm att breda ut över kakan. Efter en stund i kylskåpet hade chokladen stelnat och var redo att garneras. För att slippa stå och vispa och spritsa grädde på plats så gjorde jag det hemma trots att jag var lite orolig att det skulle smetas ut i transporten. Min mamma har varit här med en stor påse fylld med kakburkar och i påsen fanns även en speciellt anpassad för tårtor. Tack så mycket för lånet, den kom väl till pass igår. 

 Efter lite övning med tillklippta förflyttningshandtag så var tårtan på plats i burken och redo att ge sig av.

Den franska chokladtårtan klarade färden galant. Den var fortfarande fin när den serverades. Smakmässigt så ångrar jag mig lite att jag spritsade grädden i förväg för att jag tror att kakan skulle vunnit på att vara rumstempererad. Kakan är mindre kladdig och mer stabbig när den är kall och chokladsmaken hålls inne på något sätt. Men nu var ju grädden redan på och den behöver ju stå kallt. Vi var också proppmätta efter all mat vi ätit så våra smaklökar var inte helt på topp. Men alla kring bordet enades om att det här var en god tårta och värdinnan önskade sig receptet. Och det om något är ju ett gott betyg. 

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*