Fasters lussekaka en festlig och annorlunda julkaka

Redan i förra veckan slog jag till och bakade Fasters lussekaka. Jag själv har 9 fastrar men jag har ingen aning om ifall någon av dem har bakat denna kaka. Själv har jag endast begåvad med bröder och kommer alltså endast att vara faster själv, så om jag bjuder på denna kaka i morgon på Lucia eller på julafton så kan det ju stämma att det är fasters lussekaka. Kakan ligger nu i frysen och bara väntar på att bli uppäten. Själv har jag bara smakat den biten som jag skar loss för att fotografera den. Och den biten var god.

IMG_7058   IMG_7062

Det skulle vara korinter i kakan. Korinter säljs endast i pyttesmå påsar (jag vet, jag har klagat över detta förut) och nu var korinterna i mitt skafferi slut igen. Jag tog russin och hackade dem i mindre bitar och låtsades att de då förvandlades till korinter. Jag hade en öppnad förpackning med apelsinskal i kylskåpet och fast att de legat i en försluten plastpåse så hade de torkat och blivit hårda. Jag tänkte att de nog inte skulle hinna bli mjuka av kaksmeten när kakan gräddades så jag lade dem i lite vatten en stund innan jag använde dem. Det var lite förberedelser med Lussekakan för utöver hackande och blötläggning så skulle även hasselnötter malas. Det blev en rejäl hög med nötmjöl som jag lade till sidan för att använda lite senare.

IMG_7065

Apelsinskalen och russinen blandade jag tillsammans med mjölet så att alla frukterna blev täckta med mjöl och på så sätt inte klibbade ihop i varandra. Då riskerar man ju inte att allt hamnar på samma ställe i kakan utan att det fördelas jämnt. Detta hällde jag därefter ner i den skålen där jag rört matfett och socker poröst och där jag även blandat i ägg. Det var en ganska fast smet som jag bredde ut i formen. När jag hade brett ut den i formen så kom jag på att om jag nu skulle ha topping på kakan så kan jag ju inte vända den upp och ner när jag ska få den ur formen. Eftersom att jag valt att bara göra halva receptet och på så vis få en mindre kaka så kunde jag inte använda min form med löstagbara kanter. Smeten som jag omsorgsfullt fått ner i den smorda och bröade formen fick skedas upp igen. Jag klippte remsor av bakplåtspapper och lade ner i formen och stoppade sen tillbaka smeten.

IMG_7067

Nu var det dags för nötsmeten som enligt receptet skulle bredas ut över den första smeten i formen. Min nötsmet blev inte bredbar alls utan var torr och smulig. Jag hade ju fått ut väldigt mycket nötmjöl när jag malde mina nötter men jag hade inte tagit mer än vad det står i receptet, tror jag i alla fall. När jag stod där med min torra icke-smet så blev jag tveksam. Det var ju ingenting att göra åt det så jag hällde på nötblandningen som förutom hasselnötterna bestod av ägg och brun farin.

Efter ca 45 minuter i ugnen så plockade jag ut kakan och lät den svalna. Den ser fin ut men nötsmeten håller inte ihop utan smular när jag skär i kakan. Den skulle såklart smakat lite annorlunda om jag blandat i korinter istället för russin men jag tycker att detta är en festlig och lite annorlunda julkaka. Prova gärna att baka den själva.

IMG_7076   IMG_7095

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*