Farmors chokladkaka (vems farmor det är framgår dock inte…)

När jag skulle baka gottelådan till sonens lärare så ville jag göra en bra blandning av mjukt och hårt och bullar. Jag hann tyvärr inte baka alltihop på en dag så jag fick hoppa över bullarna och gjorde tre småkakor, varav en av dem är lite mer bakelseaktig, och en mjuk sockerkaka, Farmors chokladkaka, att stoppa i lådan.

Chokladkakan är ganska tung och kompakt med mycket smak av choklad. Vad som är annorlunda mot annan sockerkaka är att man först kokar en ganska stark chokladsås som får stå och svalna innan man blandar det med resten av ingredienserna.

farmors chokladkaka 4

Kakan ska gräddas i nedre delen av ugnen i en hel timme innan den är färdig. Efter ca 40 minuter täckte jag den med folie för att den började bli för mörk på ovansidan. När jag stack i kakan efter 45 minuter så var den fortfarande väldigt kladdig inuti så jag lät den stå hela tiden ut. Jag borde tagit den lite tidigare ändå för nu blev den om inte torr så väldigt färdig. Smakmässigt skulle den mått bra av lite geggighet i mitten, tycker jag.

Särbon norpade en bit och tog med till jobbet. Jag får väl avvakta och se vad den smakpanelen säger.

Jag har inget minne av att min farmor bakade chokladkaka. Däremot minns jag att det alltid fanns goda hembakade klenäter i lådorna med julgåvor som skickades från Norrland när jag var liten. Det finns recept på sådana i boken så dem bakar jag till pappa till jul.

farmors chokladkaka3

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*