En annorlunda Annorlunda nötkaka

Under tiden som pappa höll cykelverkstad i hallen tillsammans med sönerna (det ösregnade ute därav inomhusarbetet) och lagade punktering och satte på en avhoppad kedja, så bakade jag en Annorlunda nötkaka. Den är annorlunda än annan mjuk kaka och än mer annorlunda blev den eftersom att jag trots en tur till affären inte lyckades få alla ingredienserna rätt.

Smör och socker rördes poröst och sedan tillsattes två äggulor. Därefter blandades vetemjöl, nymalda söt och bittermandlar (6 stycken av varje), bakpulver och salt. Jag glömde att blanda i saltet så där var min första avvikelse i detta recept. Mjölblandningen rördes ner i smörblandningen varvat med gräddfil. Smeten blev tjock och seg och luktade starkt av gräddfil och bittermandel.

Till detta skulle även en fyllning blandas ihop. Hasselnötter skulle hackas och blandas med lite vetemjöl, smält smör och farinsocker. Jag var så säker på att jag hade farinsocker när jag gick och handlade att jag inte ens tittade efter det i affären. Det samma gällde hasselnötterna. Ingen farin fanns i skafferiet och jag hade bara hälften så mycket hasselnötter som behövdes. Däremot så fanns det råsocker och det fanns valnötter så jag tog ett snabbt beslut att den annorlunda nötkakan skulle bli än mer annorlunda. Jag hackade de båda nötsorterna och blandade till min fyllning. Farinsocker är inte lika krunchigt som råsocker och det har inte samma smak. Jag blev lite tveksam men fyllningen såg ändå bra ut.

IMG_5182

Jag fördelade hälften av smeten i en avlång form, bredde på fyllningen och kletade sen över resten av smeten och satte in kakan i ugnen. Efter 45 minuter skulle kakan börja bli färdig men efter att ha provstuckit i den så konstaterade jag att den var långt ifrån färdig. Den fick stå en kvart till innan jag plockade ut den mycket tunga kakan. Den här kommer att vara kompakt och dödbakad tänkte jag och var inte speciellt pigg på att ens stjälpa upp den.

IMG_5184

Yngste sonen kom in och utbrast ”Vad är det du gör för något? Det ser ut som chili con carne i bröd!” Ja, ni förstår, kakan såg inte riktigt riktig ut.

Jag tvingade pappa att ta med en bit av kakan hem och själva smakade vi vars en skiva. Den är lite kompakt men den är inte helt dödbakad, fast saftig är inte heller rätt ord. Den skulle nog ha behövt saltet för smakens skull, nu är bittermandelsmaken lite väl tydlig. Fyllningen är knaprig och söt och det känns som om råsockret inte har smält ihop riktigt. Kakan vill dela sig på mitten men det tror jag att den skulle gjort även om det varit farin i fyllningen.

Detta är inte en kaka på min topplista och efter en titt i senaste versionen av Sju sorters kakor så ser jag att den är numera bortredigerad.

IMG_5188

Comments

  • Men du mild den kunde inte varit godare på rätt sätt. Alla smaker var perfekta.
    Ok liiiite kompakt men mig störde det inte.
    Jag tror fortfarande att det är så att din ugn inte blir så varm som det vissat på knappen.

    • Vad roligt att du uppskattade den. Jag vet att jag är lite väl kräsen ibland, men när det väl är riktigt gott då märker jag det ?.
      Min ugn är lite du och så. Idag brände jag nästan några bullar som stod kortare tid än receptet sagt så jag får hålla noga koll på bakverken när de gräddas.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*