Elsas rågkakor

Till den stora släktträffen i juli så bakade jag som jag tidigare berättat inte många kakor. Jag hade tänkt baka mycket men så blev det inte. Men några småkakor lyckades jag få till och en av dem var Elsas rågkakor. Rågmjöl är inte så vanligt i recepten i boken, jag har hittat två och då ska det ena ha fint rågmjöl och det andra grovt rågmjöl. Jag köpte hem båda sorterna och tänker att jag kan baka bröd på mjölet som blir över.

Elsas rågkakor var inte speciellt svåra att baka men de är lite annorlunda än vanliga småkakor. Förutom rågmjöl så innehåller kakorna ingefära, kanel, hjorthornssalt, brun farin, smör, honung och ägg. Först blandade jag det torra, förutom mjölet, och fördelade smöret i det. Därefter tillsattes det blöta och till sist mjölet. Det blev en fin och smidig deg som var lätt att format till rullar. Det står att rullarna ska vara 3 cm i diameter men mina blev lite mindre vilket resulterade i väldigt många små kakor. Jag ville att det skulle bli många för att det skulle finnas så det räckte på festen. Det visade sig sedan att det räckte och blev många över.

IMG_2836

Mina degrullar vilade i kylen i några timmar innan de kom så långt som att bli små kakor. När de vilat klart skar jag dem i knappt en centimeter breda slantar och gräddade dem i tio minuter.

Såhär långt senare så minns jag inte riktigt hur de smakade. Det är lite synd. Men jag tror att de var goda. Mamma som fick med sig de överblivna kakorna hem efter festen har i alla fall sagt mer än en gång att de var goda.

IMG_2838

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*