Citronstänger och småbarnsfingrar

Jag skulle börja jobba inom två timmar. Vad skulle jag hinna baka utan att stressa ihjäl mig då jag även skulle hinna att förbereda någon kvällsmat åt sönerna och äta lunch.

Jag fastnade för Citronstänger. Förvisso så skulle den degen vila i kylen i ca 1 timme, det var lite oroväckande, men det är ett enkelt recept med kort gräddningstid så jag satte igång.

IMG_3928

Jag rev snabbt citronskal och blandade ihop de torra ingredienserna, smör, socker, bakpulver och mjöl, i en skål och därefter skulle smöret i. Efter en liten stund hade jag en smulig massa i skålen. Det kändes lite tillfredsställande att degen inte var färdig när smöret hade blandats i utan att det blöta och degiga inte blev till förrän jag även tillsatt ett ägg. Jag tänkte att Citronstängerna nog skulle få en lite annan karaktär än andra småkakor.

IMG_3929

Enligt receptet skulle ju degen vila i en timme och sedan rullas ut till fingertjocka längder. Jag vände på steken och rullade ut längderna först och lät de sedan stå i kylen en stund. 60 stycken små kakor skulle det bli och när de vilat färdigt tog jag ut längderna och skar dem i korta bitar, de skulle vara fem cm. Jag använde ingen linjal (för jag hittade ingen) men jag fick bara ut 49 stycken. Jag tänkte att den som skrev receptet måste ha menat småbarnsfingerstjocka längder för jag rullade längderna betydligt smalare än mitt pekfinger och fick ändå ut för få.

IMG_3932

Kakorna fördelade jag på två plåtar så att de inte skulle krocka ifall de skulle flyta ut i ugnen vilket jag egentligen inte trodde att de skulle göra eftersom att det inte är så mycket smör i degen. Jag satte klockan på 6 minuter, receptet säger 8, men jag vet av erfarenhet att det ibland inte stämmer med min ugn. När de sex minuterna gått tittade jag till mina små kakor. De var inte färdiga utan fick stå tiden ut och jag konstaterade att jag rullat alldeles  för tjocka längder. Kakorna blev små knubbiga gul-glänsande munsbitar och jag har svårt att kalla dem för stänger. När kakorna svalnat läste jag lite noggrannare i receptet och det står lillfingertjocka längder. Så jag kunde och borde ha läst ordentligt och rullat tunnare ändå.

Citronstängerna blev ett racerbak. Jag var klar inom en timme. Lite fusk med vilotiden var det ju förstås. Jag tycker att de blev lite tråkiga i konsistensen, torra och fuktiga på något sätt samtidigt. Jag gillar nog mer kakor med mycket smör i istället för det där ägget. Smaken däremot är god och de smakar ordentligt av citron. Inte heller sönerna är så förtjusta men jag har en vän som jag vet skulle älska dem. Så om inte kakorna helt plötsligt tar slut i burken, för att någon här varit väldigt godissugen, innan vi träffas nästa gång så är de till henne.

IMG_3935

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*