Birgittas mandeltårta, en supergod lätt-som-en-plätt-tårta

Häromdagen var det min brors födelsedag och naturligtvis bakade jag en tårta till honom. Eftersom att vi bor i olika delar av landet och inte skulle träffas på hans födelsedag så anpassade jag tårtan lite så att den kunde bli uppäten till hans ära trots att hans smaklökar inte skulle få känna av den alls.

Birgittas mandeltårta är lätt att svänga ihop. Mandelmassa rivs och blandas med äggvitor till en bredbar smet. Jag markerade ut två ringar på ett bakplåtspapper ochkladdade ut smeten innanför linjerna. Egentligen skulle bottnarna vara 24 cm i diameter men jag hade inte ett kalas fullt med gäster att bjuda på tårta, så jag ritade ut 12 centimeters cirklar istället (ett lock från en naturell yoghurtburk passade perfekt som mall). Jag halverade alltså receptet. Det skulle vara tre äggvitor och det är svårt att knäcka 1 1/2 ägg. Jag vispade ihop äggvitorna lite lätt och hällde i så mycket som behövdes, lite sådär på en höft. Det blev bra.

IMG_6664   IMG_6666   IMG_6668

Jag stoppade in plåten med bottnarna i ugnen på 175 grader och tittade till dem efter halva tiden (7 min). Då hade de jäst upp och blivit till två kullar där inne i värmen och återigen förundrades jag av bakningens kemi. När jag sedan plockade ut bottnarna var de bruna och torra på ytan och såg fortfarande bulliga ut. Efter en stund i rumstemperatur sjönk de samman lite och det gjorde att jag gissade att tårtan skulle komma att bli sådär härligt seg som mandelmassebottnar kan bli. Jag tänker på Astas skotska tårta som var besvärlig att baka men som var en fantastiskt god, och seg guldklimp.

Eftersom att det min kyl står grädde som bara måste användas upp innan den blir sur så velade jag lite innan jag ändå bestämde mig för att gå till affären och införskaffa laktosfri grädde. Jag kunde ju inte äta upp tårtan helt själv och eftersom att jobbet kallade så tänkte jag att jag kunde stå för helgfikat där. Och då krävdes det laktosfritt, vilket ju inte är några problem alls nu för tiden eftersom att alla affärer har stort utbud av laktosfria mjölkprodukter. Men det betyder att jag fortfarande har grädde i kylen som måste bakas upp. Helst igår.

IMG_6672

Grädden som jag snabbt vispade fluffig med elvispen skulle smaksättas med kaffe, socker och kakao. Sockret hällde jag bara i, kakaon siktade jag i och kaffet (pulverrör som mamma och pappa tagit med från sina hotellbesök runt om i världen) mortlade jag och blandade i. Grädden smakade mycket kaffe och jag var lite orolig att tårtan inte skulle bli god utan att kaffesmaken skulle dominera helt. Men det var ju bara att fortsätta att bygga tårtan och hoppas på det bästa. Hälften av grädden bredde jag mellan bottnarna och resten av grädden hamnade ovanpå. Med hjälp av en gaffel fixade jag till ett randigt mönster och siktade sen kakao över alltihop. Till sist plockade jag fram en oblatsmakande rosa ros och satte mitt på. Tårtan blev liten och väldigt fin.

IMG_6673  

Det står i receptet att tårtan bör stå i kylskåpet någon timme innan servering och det passade mig jättebra eftersom att tårtan inte avsmakades förrän på kvällen. Jag höll först en monolog om hur alldeles för mycket kaffe det nog var i den och att jag hoppades att mandelmassebottnarna var lite sega och bla bla bla. Varför gör jag så? Det är ju inte mitt recept. Jag kan inte hjälpa om inte receptet fungerar och varför låter jag inte provsmakare känna efter själva? Det är väl osäkerhet helt enkelt och brist på den genen som säger till munnen att hålla tyst. I vilket fall som helst så behövde jag inte oroa mig det minsta. Min brors födelsedagstårta (vi glömde sjunga för honom men vi skickade ett tankegrattis när vi fikade) var fantastiskt god! Grädden hade förvandlats till kräm. Skumt på något vis men så var det. Tårtan smakade jättegott och bottnarna var mjuk-sega och söta och hela tårtan var superbra.

Detta var en lätt-som-en-plätt-tårta. Baka den gärna. Inga krusiduller, inga konstigheter. Bara en riktigt god tårta med helt rätt smakkombination, helt enkelt.

Grattis lillebror, synd att du inte fick smaka.

IMG_6696   IMG_6707

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*