Aprikossnibbar med förrymd fyllning

På resan till radion igår hade jag även med mig Aprikossnibbar. I boken är de små fina trekantiga kakor med fyllning som ser krispiga och väldigt välformade ut. Dem ville jag baka och eftersom att jag hade aprikosmarmelad hemma sedan jag bakade Kläppebrödet till arbetsdagen på koloniområdet så passade ju detta väldans väl.

Degen består av mjöl, smör, socker och en äggula, i princip samma som till Polynéerna och jag hade två skålar stående i kylskåpet samtidigt med nästan samma innehåll. Det var nära att Polynéerna blev Aprikossnibbar och tvärt om. Det fanns dock en sak som skiljde dem åt och det var att jag rev citronskal och blandade i smeten till Aprikossnibbarna så den degen doftade väldigt gott och var lite gulprickig.

Aprikossnibbar 1

När degen vilat i kylskåpet en timme så kavlade jag ut den på bakbordet och sporrade ut rutor 5×5 cm. Jag använde först en linjal för att få det riktigt bra men frångick det ganska snabbt. Jag har lite svårt med det där att vara supernoga. Det räckte att bitarna var fyrkantiga så att de gick att vika på tvären till en trekant. Mitt på mina fyrkanter klickade jag marmelad.

Aprikossnibbar 2

Hur lite jag än klickade så var det för mycket. Det kladdade och det kom marmelad ut på kanterna. Det har jag märkt sedan tidigare att det är ett dåligt tecken och att marmeladen kommer att lämna sin plats inuti kakan och smita ut på plåten under gräddning. Hur noga man än trycker till och förseglar kanten. Och jadå. Mycket riktigt. Mina små fina trekanter som penslats blanka med uppvispat ägg innan gräddningen låt alla i klibbig gräddad marmelad på bakplåten när de var färdiga. Kakorna hade också tappat formen och var inte alls så fina längre.

Aprikossnibbar3

Mina aprikossnibbar ser inte ut som dem i boken. De har ingen bubbla fylld med söt marmelad med en krispig degkant runt om, utan de är platta, blanka och lite oformliga. Fyllningen, den som är kvar, gör att kakorna blir mjuka när de ligger tillsammans i en burk och jag vet inte riktigt hur jag ska förvara dem. Jag minns att Fridas syltkakor, de som var släkt med Uppåkrakakorna också blev sådär blöta efter bara en dag. Hur förvarar man småkakor med calzoneinbakadfyllning? Någon som har ett tips?

Som tur är så smakar mina fula Aprikossnibbar riktigt gott.

Aprikossnibbar4

Comments

  • Glömt att säga tack för kakorna från mina bokkompisar . De som orkade hälsade att de var goda och några läste din blogg då o då.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*