Ananaskaka – som en frukttårta med karamelliserad yta

När jag läste receptet till Ananaskaka i boken från 1965 så såg jag framför mig en riktigt tidstypisk kaka. Jag var ju inte med 1965 men min bild av kakan med runda gula ananasringar och röda cocktailbär på en hög rund kaka fick mig att små-le hemma i köket. Dags att baka något kul ur boken tänkte jag sådär på söndagsförmiddagen och satte igång.

Jag öppnade en burk med ananas och lade ut ringarna på hushållspapper så att de skulle rinna av ordentligt. Därefter letade jag bland mina kakformar och insåg att min ananaskaka inte skulle bli sådär hög som jag föreställt mig. Mina runda formar är lite för breda för mängden smet. Jag valde en form på drygt 2 liter med avtagbar kant. Avtagbar kant är ju alltid smidigt när man ska stjälpa upp den färdiga kakan utan att den går sönder.

     

Tre matskedar smör lade jag i formen och stoppade in den i ugnen en stund. När smöret smält penslade jag smöret upp på kanterna och hällde tre matskedar brunt farinsocker ovanpå smöret i formen. Jag var lite orolig för att sockret skulle fastna i formen men fick lita på receptet att det skulle fungera. Nu var det dags att placera ut ananasringarna i formen och sedan dekorera med röda cocktailbär. När detta var klart ställde jag formen till sidan och satte igång med smeten.

Ett ägg vispades pösigt tillsammans med en deciliter socker. Jag kokte upp en deciliter vatten och lät två matskedar smör smälta däri innan jag hällde den varma vätskan i smeten. Det var en blaskig smet som jag vispade tills den svalnat. Det tog några minuter. 1 ½ dl, eller 90 gram, vetemjöl och 1 tsk bakpulver skulle till sist blandas i. Jag vägde mjölet så att det skulle bli helt rätt och rörde runt. Den färdiga smeten var lös och gick att hälla ner i formen. Smeten täckte knappt bären. Det här skulle bli en tunn kaka.

Efter 35 minuter i 175 grader provstack jag kakan med min nya provsticka som jag fick av mamma i julklapp. Så skönt att slippa använda en kniv att testa med. Knivar ger så fula hål i kakorna. Min ananaskaka var färdig och jag tog ut den, tog av kanten på formen och vände upp den på en tallrik. Jag var rädd att botten skulle sitta fast men den lossnade fint.

Kakan är inte gul och inte röd. Den är farinsockerbrun och har en lätt karamelliserad yta. Enligt receptet ska kakan serveras varm eller kall med iskall vispad grädde till. Jag tycker att kakan ser ut som en tårta och beslutade mig för att spritsa grädde på kanten för att göra den än mer tårt-lik.

Vi bjöd in mamma och pappa på söndagsfika och alla förvånades vi över hur god ananaskakan är. Den är fluffig och söt och sockret på ovansidan påminner lite om tosca. MUMS!

Yngste sonen plockade bort ananasen och jag pillade bort bären. Tips i receptet är att istället för det tropiska inslaget använda äpplen istället. Det ska jag absolut prova.

Ananaskaka

Glasyr:

2–3 msk smör

2–3 msk gult eller brunt farinsocker

Fyra ananasringar

Cocktailbär

Sockerkaka:

1 ägg

1 dl socker

2 msk smör

½ dl kokande vatten

1 ½ dl (90 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

Låt smöret smälta i en rund sockerkaksform, 1 ¼ liter. Häll i farinsockret och låt detta bilda en botten i formen. Lägg på de väl avrunna ananasskivorna och cocktailbären i deras mitt. Vispa ägget med sockret. Låt smöret smälta i det varma vattnet och tillsätt detta i smeten. Vispa tills smeten svalnat, tillsätt mjölet och bakpulvret. Häll smeten i formen, grädda kakan i 175 grader i 35–40 minuter. Stjälp upp kakan och servera den varm eller kall med vispad grädde. Istället för ananas kan äppelskivor användas.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*