Äggdelningsövningar till Äggvitekaka

I torsdags satt jag länge i min hängmattefåtölj på balkongen och bläddrade i boken innan jag hittade något som jag var sugen på att baka. Mitt val föll på en sockerkaka.
”Äggvitekaka är en kaka som man kan göra när man har många äggvitor över” talar receptet snällt om. När har man äggvitor över?, undrar jag då. I boken finns det typ två recept som innehåller fler äggulor än äggvitor. Eftersom att jag på förmiddagen varit iväg och hämtade hem tre 12-pack med sponsrade ägg så hade jag nu resurser att ge mig på en äggvitestinn kaka i alla fall. Vad jag skulle ta mig till med alla äggulorna fick bli ett senare problem.


Först skulle äggen separeras. Jag knäckte äggen ner i ett glas och lade gulorna i ett annat. Jag var noga att hälla över varje lyckad äggvita i en skål och det var tur för jag misslyckades med två ägg. En äggvita råkade jag hälla utanför skålen så istället för sex ägg gick det åt nio. Äggulorna ställde jag in i kylen, de misslyckade och blandade äggen blev omelettlunch och äggvitorna vispade jag till hårt skum.

Jag gjorde som receptet tipsade mig om och smälte smöret direkt i formen i ugnen. Det var ju praktiskt men då var ju inte formen bröad och färdig när det var dags att hälla i smeten i den så det gör jag nog inte fler gånger. Formen skulle bröas med antingen mandelspån eller ströbröd. Jag gjorde en kombination, för jag blev lite snål med mandelspånen, och hällde bara mandel i botten av formen så att kakan blir fin på ovansidan och ströbröade därefter kanterna.


Sockret skulle hällas försiktigt ner i de vispade äggvitorna och sedan skulle det smälta smöret i. Med min röda slickepott vände jag i de torra ingredienserna som innehåller både potatis- och vetemjöl. Smeten var ljus, fluffig och smakade väldigt gott. Egentligen skulle det vara rivet citronskal i kakan men jag hade en apelsin hemma så jag tog den istället.


40 minuter senare var kakan färdiggräddad. Den har inte rest sig så mycket som jag trodde att den skulle göra. Det är bakpulver i kakan utöver alla äggvitorna. Är det äggulorna som fungerar som jäsningsmedel i äggen och inte vitorna? Jag har ju gjort någon kaka innan där det bara var ägg och inget jäsningsmedel utöver det och då jäste kakan upp jättemycket.

Äggvitekakan ser fin och god ut. Apelsinskalet gör den vita kakan lite fint orangeprickig och ger en frisk smak. Jag är glad över att jag valde apelsin istället för citron. Nybakad men svalnad och kall smakade jag den. Den var god men inte supersaftig och jag var rädd att den lätt skulle bli torr. Nu tycker ju jag inte att sockerkakor är det mest upphetsande i kakväg men efter att ha smakat den igen dagen efter så ger jag äggvitekakan klart godkänt.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*