Walesbröd som kvällsfika -ett ”upphottat” fynd i frysen.

Bara för att mitt kök nu ÄNTLIGEN är färdigt (se så tjusigt det blev!!) så är det ju inte så att jag har börjat baka igen för det. Jag har inte slutat baka, jag har bara tagit en längre paus. Jag har inte heller slutat blogga, jag tänker ofta på att jag borde skriva, jag har bara tagit en paus med det också. Det kommer så mycket emellan, hela tiden.

thumbnail_IMG_9858   thumbnail_IMG_0001

Härom kvällen hittade vi en bit Walesbröd i frysen på jobbet. Den såg lite ledsen och fuktig ut där den låg söndersmulad i en plastpåse så jag satte ugnen på 200 grader och värmde kakan i fem minuter så att den blev ljummen. Under tiden vispade jag lite grädde som jag smaksatte med vaniljsocker och blandade till en glasyr på florsocker, vatten och röd vinbärsgelé.

NU: IMG_9931

DÅ: då

Jag mindes inte riktigt hur Walesbröden såg ut i original så jag hittade på och jag måste ändå säga att jag kom ihåg ganska bra. Både smak och utseendemässigt blev ok, trots att kakan legat i frysen ett tag.

Den som spar hon har och detta blev ingen dålig kvällsfika.

Själva kakan till Walesbröd (som var recept nr 274 i bakodyssén) bygger på en smördeg och en petit-choudeg och innehåller inget socker så att det behövs både grädde och en riktigt söt glasyr för att den ska smaka gott.

Läs här om när jag bakade Walesbröden. De är goda så baka dem gärna ni med.

Walesbröd

20 st

Sätt ugnen på 200 grader.

pajdeg:

 • 2 dl vetemjöl
 • 150 g smörinnehåller
 • 3 msk vatten

petit-chou deg:

 • 3 dl vatten
 • 100 g smör
 • 2 dl vetemjöl
 • 3 ägg

garnering:

 • 3 dl florsocker
 • 2 msk vatten
 • 1 msk röd vinbärsgelé
 • 35 g mandelspån

Blanda ihop mjöl, smör och vatten i en skål till en deg. Låt den stå kallt en stund.

Gör petit-chou degen. Koka upp vattnet med smöret. Rör i mjölet. Låt massan koka under kraftig omrörning tills den släpper kastrullens botten. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten svalna. Tillsätt därefter ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg.

Dela pajdegen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka 8×30 cm. Lägg dem på en plåt och nagga dem. Spritsa ut petit-choudegen i ett sicksack-mönster på pajdegen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tils bröden är riktigt torra och lätta. Låt längderna svalna på galler.

Blanda florsocker, vatten och gelé till en glasyr. Rosta mandelspånen lätt i ugnen eller på ett stekjärn. Bred eller ringla över glasyren över petit-choun. Strö över mandelsopånen och skär Waleslängden i bitar när glasyren stelnat. Servera med vaniljkräm eller vispad grädde.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*