Snygga Snäckor med kanelbullesmak

När vi i full fart med mycket tjo och tjim bakade på kanelbullens dag så passade jag på att även baka Snäckor.
När frukosten var intagen och första degen färdigläst och redo att bakas ut så satte jag ytterligare en vetedeg. Den var sedan färdig lagom till att kanelbullefigurerna till tävlingen låg fina på plåtar för en andra jäsning.

Jag läste i receptet först tyst för mig själv och sedan högt för de andra. Det var inte helt lätt att förstå hur vi skulle gå till väga för att få till formen på bullarna. Men med en kort tankekluring och en smart väninna så löstes receptförklaringsgåtan.  

Degen skulle delas i tre delar och kavlas ut till stora rektanglar. Jag delade degen i två vilket resulterade i stora bullar. På den utkavlade degen skulle sedan mandelmassa bredas ut. Vi hade bara lite rödfärgad mandelmassa kvar efter figurbakningen så det fick bli smör-socker-kanel-fyllningsvarianten i snäckorna. Formen och utförandet kändes viktigast att få rätt på i detta receptet. 

 
Degen med fyllning skulle vikas dubbel och sedan skäras i tre centimeter breda remsor. Eftersom att jag bara delat degen på hälften så fick vi extra långa remsor. Remsorna skulle sedan få ett snitt längs med hela fram till vikningen men inte skäras av helt. På så sätt fick vi fyllda degbitar med två länga ben. Den yngste i gänget hade tröttnat på bakning vid det här laget men de två tonåringarna bakade Snäckor på löpande band. Degbenen tvinnades om varandra och sedan slogs det knut på ”snurrflätorna” så att det blev bullar av dem. Tjusigt.  

  

  

 
Hela kanelbullensdagbakningen tog med två degar fyra timmar och den sista plåten hann precis komma ut ur ugnen innan det var dags att ge sig av till tävlingsinlämningen.

Snäckorna är väldigt fina. Det är gott att man kan äta dem i lager. Varje tvinnad bit lossnar liksom från de andra när man äter och varje bit har fyllning på sig. Det gillar jag. Man kan liksom, om man vill, pilla i sig bullen istället för att bita rätt av. Precis som med bra kanelbullar som man kan rulla upp och äta så att man får den kladdigaste och bästa mittbiten till sist. (Eller är det bara jag som gärna gör så?) 

 

Comments

  • Vad du /ni kan! Har aldrig sett tillvägagångssättet förr.
    Finns det ca 5 st kvar? Skall ha kafferep på torsdag. Till det skall jag baka nötkakor och behöver låna mandelkvarn.

    • Javisst finns det bullar kvar som ni kan få smaska på. Kul att du skriver att du behöver låna din egen mandelkvarn 🙂 Du får naturligtvis låna den och sen lånar jag gärna tillbaka den igen när du är klar.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*