Små goda semlor med en touch av apelsin
Jag ska berätta för er om gårdagens stora begivenhet, och då menar jag inte att jag fyllde år, utan att det var fettisdagen – den stora semlefrossardagen.
Var kommer då detta frossande i semlor ifrån? När började vi med detta?
Jo, ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen.
Fasta och fastlag var en mycket viktig period under året på medeltiden. Sverige var ett katolskt land, traditionerna var starka. Semlorna åts ursprungligen enbart på fettisdagen under fastlagen före fastan. Eller här i Skåne åts de på måndagen, som kallades bullamåndag.
När reformationen kom upphörde fastan i Sverige, men man fortsatte att äta semlor. I Gustav Vasas bibel från 1541 talas det om tackoffer bestående av bakade semlokakor. Man frossade i hetvägg, en kors- eller kilformadbulle som serverades i varm mjölk. När sedan mandeln gjorde sitt intåg i Nordeuropa fyllde man brödet med mandel. Kung Adolf Fredrik ska, 1712, ha dött efter att ha ätit 14 portioner hetvägg!
Ungefär på 1850-talet började man lägga mandelmassa i semlan, och på slutet av 1800-talet började man kombinera mandelmassan med vispgrädde. Då började man sälja semlor på caféer och den moderna semlan var född. Det dröjde dock ända fram till 1930-talet innan den blev vida spridd. Efter kriget, på 50-talet, när ransoneringen på mjöl, socker och grädde avskaffades fick semleätandet ett rejält uppsving.
En semla, även kallad fastlagsbulle eller fettisdagsbulle, är alltså en bakelse av ljust vetebröd fylld med mandelmassa och grädde.
Eller?
Idag, är semlor, precis som allting annat, tillgängliga året om.
Semlan är inte bara en semla, alltså en rund bulle fylld med mandelmassa och grädde. Nej, nej. Nu tävlar konditorierna och all sköns bakbloggare och bakfantaster om att få till den mest annorlunda och uppseendeväckande semlan. Nytt för i år är prinsessbakelsesemlan, härom året kom semlewrappen. Utöver dessa två nya favoriter finns det cupcakesemlan, kanelbullesemlan, giffelsemlan, semlan fylld med nutella, semla med chokladgrädde, chokladbullesemla, bagelsemla o.s.v., m.m., m.fl.
Semlor är gott och det ligger helt i tiden att alla ska få den semla de vill ha. Alla smaklökar ska tillfredsställas och alla har rätt att kalla sin delade bakelse för en semla. Så klart att bullen ska säljas hur som helst och när som helst. Bullen generar cash, det är en storsäljare, vi äter 40 miljoner semlor om året i Sverige!
Hur blir det då i framtiden?
Jag ser två scenarier:
Antingen så kommer ordet semla att byta innebörd? När man i framtiden säger semla, menar man vilken bakelse som helst.
Så borde det ju bli om en semla kan innehålla vad som helst, se ut hur som helst och smaka hur som helst så länge det är ett bakverk. Kanske kommer det att ges ut böcker på temat: De hundra godaste semlorna eller Tusen varianter på semlor.
Eller så vänder hittapåenegensemlaärfräckt-trenden och en semla återgår till att vara just en semla. Chokladkakesemlan blir en chokladbakelse, prinsessbakelsen får vara en prinsessbakelse igen och en semlewrap, om det fortfarande finns intresse för den i framtiden, får vara en helt egen bakelse utan att vara en wannabe på något som redan egentligen är fulländat.
Jag kan inte sia in i framtiden men trender kommer och går.
Jag vill slå ett slag för den hederliga gamla semlan. En kardemummasmakande bulle, fylld med mandelmassefyllning och vispad grädde. Jag hoppas att mina barnbarn förstår att det är såhär en riktig semla, fastlagsbulle, ska se ut och smaka.
Ja, där fick ni ta del av mitt lilla retorikföredrag som jag höll i skolan igår. Jag avslutade naturligtvis med att bjuda på semlor. Eller det var nästan semleswisch, eftersom att jag tappade burken med semlorna när jag låste cykeln på stationen på morgonen.
Jag bakade semlor efter ett recept som jag hittade på Hembakningsrådets sida och gjorde bullarna hälften så stora mot vad receptet sa. Jag bytte ut rörsockret mot brunt farin. Det gjorde att degen blev lite mörkare än vanligt. Receptet var mycket bra och det kommer jag absolut att använda igen. Jag lät min hushållsmaskin knåda degen i mer än 10 minuter innan jag stängde av och lät degen jäsa.
Helt tvärt emot vad jag sa i mitt föredrag, att semlor ska vara semlor med rätt fyllning, så gjorde jag till mitt kaffekalas på kvällen två varianter av semlan. Hälften fyllde jag med nutella och pudrade med kakao ovanpå, och hälften blev klassiska fastlagsbullar med florsocker på toppen. Min mandelmassefyllning smaksatte jag med rivet apelsinskal och blandade ner hackad mandel för extra krunch. Det blev riktigt bra och storleken på semlorna blev perfekt. Alla gästerna orkade äta av båda sorterna.
Jag har bakat både fastlagsbullar och semletårta och skrivit om dem här i Bakodyssén. Klicka gärna på länkarna och läs om de äventyren. Semletårtan blev väldigt god.
Semlor
16 stycken normalstora, eller 32 små.
- 25 g jäst
- 2 ½ dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl brunt farinsocker
- 100 g smör
- ½ tsk salt
- 1 tsk kardemumma
- 8 – 8 ½ dl, ca 500 g vetemjöl
Pensling:
- 1 ägg (uppvispat med lite vatten)
Garnering:
- florsocker
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt ägg, socker, smöret i klickar, salt, kardemumma och mjöl. Bearbeta degen kraftigt tills den blir smidig, minst 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under plast till dubbel storlek. Det tog ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet och knåda lätt och dela den i 16 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna glest på bakplåtsklädda plåtar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla försiktigt med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. (mina små bullar gräddades i 4–5 min). Skär av ett lock med vass kniv. Gröp ur lite av inkråmet och blanda ner i fyllningen. Bred på fyllning i bullarna. Vispa grädden och spritsa den över fyllningen. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Fyllning:
- Mandelmassa
- Mandel
- Bullarnas inkråm
- Apelsinskal
- Vispad grädde
Riv mandelmassa och apelsinskal. Blanda detta tillsammans med hackad mandel. Jag körde mandeln i mixern så att de blev lagom finhackade. Det ska vara lite krunch i smeten. Gröp ur semlebullarna så att det blir en grop i dem och blanda ner inkråmet i fyllningen. Vispa grädden till semlorna och blanda i lite av den i fyllningen så att den blir krämig.
Måståe ha blivit mvg på det föredraget!