Rutmönstrade Gaffelkakor med korinter

Mitt i Lussebullebaket då för någon helg sedan så bakade jag och min väninna även Gaffelkakor med korinter. Lussekattsdegen behövde ju jäsa i en hel timme och på den tiden hann vi precis blanda ihop, baka ut och grädda färdigt Gaffelkakorna. Receptet på dessa kakor påminner väldigt mycket om Korintkakorna som jag hade bakat någon dag innan. Den största skillnaden är att det skulle vara fruktsocker Korintkakorna (jag använde steviasocker) och vanligt socker i Korintkakorna. Nu blev skillnaden lite större ändå eftersom att jag inte fuskade med hackade russin till detta recept utan faktiskt blandade korinter i degen.

IMG_7144

Socker och smör rördes ihop och sedan blandades korinterna och mjölet i och allt arbetades samman till en deg. Det var lätt. Därefter hjälptes jag och min väninna åt att dela upp degen i femtio stycken lika stora klumpar som vi rullade till bollar och lade ut på bakplåtspapper. Korintkakorna som jag bakat tidigare ska ha ett enkelt gaffeltryck som mönster medans Gaffelkakorna med korinter istället ska bli tilltryckta och få ett rutnät (även det gjort med en gaffel). Det var inte helt lätt att få till det där rutnätet så att det såg snyggt ut. Men vi hade många kakor att öva på så efter en stund så fick vi in rätta knycken.

IMG_7148   IMG_7147

Vid avsmakningen av kakorna så jämförde vi Gaffelkakorna och Korintkakorna. De nybakade gaffelkakorna smulade lite i munnen sådär som Ökensand gjorde men kanske berodde det på att vi åt av dem innan de blivit helt kalla och vid det tillfället så gillade jag absolut Korintkakorna bäst. Men sen när jag senare provade båda kakorna igen så tycker jag att de är snarlika. Skillnaden är sötman. Det är betydligt mer socker i Korintkakorna och russinen som jag blandade i dem spär också på sötman på ett vis som korinter inte gör.

Jag kan rekommendera båda sorterna som julkakor.

IMG_7150   IMG_7188

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*