Nötklickar, tydligen inte i klass med mormors klickar

I början av min Bakodyssé så kom en kompis till mig med en present från hennes föräldrar. De hade köpt en mandelkvarn till mig. En gul och orange i plast och jag blev jätteglad. Den funkar lite sisådär för veven är lite trög och jag maler inte så ofta med den för att det är enklare att använda mandelmjöl eller mammas rustika gamla kvarn (som fortfarande finns på lån hemma hos mig). Men, jag har sedan jag fick den tänkt att jag skulle baka något till dem som tack och att jag då skulle använda kvarnen såklart.

IMG_4133

Jag bakade nötklickar för ett tag sedan och till nötklickar behöver man mala nötter. Jag använde mammas kvarn men nötklickarna tillägnades i alla fall mina kvarnmecenater. Det är ett enkelt recept där man blandar ihop alla ingredienserna till en smet, klickar ut den på en plåt och avslutar med en hasselnöt på toppen av varje kaka. Jag blev lite snål och halverade nötterna innan de lades på.

IMG_4164

Mina nötklickar blev lite torra utanpå och mjuka inuti. Yngste sonen bet i en och förvånades över konsistensen. Min äldre bror bet också i en och blev besviken på konsistensen. ”De smakar inte som mormors nötklickar” utbrast han. Jag har inget minne alls av mormors nötklickar men vi fick jämföra recepten och i hennes fanns det tydligen inget mjöl. Jag får be bror min eller mor min att komma med mormors nötklicksrecept för jag vill absolut göra goda nötklickar på mormors vis.

Jag kom på mig själv att bli lite avundsjuk när vi stod i mitt kök och provade kakor. Jag minns inte mormors nötklickar. Jag vill också minnas mormors klickar! Det är fusk att min bror har minnen av mormor som inte jag har. I min värld är hon mest min mormor och jag vill minnas hennes kakor.

Dessa, sju sorters kakors, nötklickar var ingen höjdare, så jag bakade ytterligare en kaka till dem som jag fått mandelkvarnen av. De kunde ju inte bara få tråkiga kakor så jag skickade ytterligare en nötfylld kaka med min kompis hem, att leverera till sina föräldrar, när hon var här och bokklubbade för ett tag sedan.

 notklickar

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*