Minecraftkakor och all världens figurer

Till kalaset i söndags bakade jag ju en avhuggen hand som tårta. Men jag hade också fått veta att den yngre av födelsedagsfirarna gillar Minecraft så då var det ju bara att sätta igång att baka något på det temat också. Det är svårt att veta på förhand hur degen kommer att bete sig under bakningens gång när man aldrig har bakat ett recept förut. Det är därför alltid en chansning när man ger sig på att baka ut kakorna på ett annat sätt än vad som egentligen är tänkt från början. Ibland blir det mindre bra och degen flyter ut och ändrar formen på det man kämpat för att få fram, men ibland har man tur och tur hade jag när jag bakade Minecraftkakorna. Jag valde receptet till Marstrandskex och satte degen och lät den vila i kylskåpet i några timmar innan jag började kavla ut den. Degen innehåller grädde och var rejält kladdig när den var nyblandad. Efter kylning så hade den satt sig men den var fortfarande kladdig och jag fick använda en hel del mjöl både på kaveln och på bakbordet innan det gick att arbeta smidigt med degen. Men när jag väl fått till rätt konsistens så gick det som en dans. Degen blev lite seg och var lätt att flytta från bakbordet till plåtarna.

marstrand7

Först letade jag upp en glasburk med, enligt boken, rätt diameter på hålet så att jag kunde stansa ut Marstrandskex. Därefter hittade jag en liten plastflaska där jag kunde använda hålet i den till att stansa ut små hål i kexen. Därefter naggade jag kakorna med en gaffel och så var de redo för ugnen. De såg fina ut där de låg på plåten och väntade på att Minecraftkakorna skulle bli färdiga. De tog lite längre tid. Det är ett tag sedan nu som mina söner spelade Minecraft så jag hade glömt namnen och formen på figurerna. Men efter lite googlande så var jag på banan igen och visslande skar jag ut Creepers och byggblock och den obligatoriska Minecraft-hackan i kakdeg.

marstrand6   marstrand5   marstrand4

Tänk vad många olika figurer som man som förälder egentligen (eller ska jag säga: från början) inte är ett dugg intresserad av men som man, efter barnens skiftande intressen, lär sig allt om för att sen glömma bort igen. Hos oss började det med att äldste sonen och jag lärde oss att artbestämma alla dinosaurier som någonsin funnits. Sedan fortsatte vi med att mata in alla olika Lego Exoforce i hjärnan. Detta följdes av Indiana Jones-legofigurer och allt inom Spindelmannen och hans värld. Nu har vi nått fram till Link och Zelda och Manga-serier och One Piece. Där emellan fanns det också såklart Harry Potter, General Grievous och Minecraft och några hundra olika Pokémons. Och fler karaktärer lär det bli. När jag hämtade den yngre sonen igår efter att han varit och spelat något nytt spel tillsammans med kompisar så pratade han oavbrutet om hur spelet är uppbyggt och hur man spelar det och hur komplext det är. Jag mm:ade och höll med hela vägen hem. Sedan fortsatte diskussionen vid matbordet för att storebror var insatt och ställde de rätta frågorna och mamman satt där okunnig och log. Men jag lyssnar och lär och Tadaaa! Det blev Minecraftkakor till kalaset.

Jag vill inte påstå att Marstrandskexen är jättegoda, de smakar torr småkaka. Men formen blev bra, både i originalutförande och i Minecraftversion.

marstrand1

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*