Lättbakade och goda rawfood-chokladbollar

Bakodyssén är inte en blogg fylld med recept på de senaste, fräckaste och läckraste kakorna som finns just nu. Men för att hålla orken uppe och inte helt tappa baklusten har jag beslutat mig för att baka moderna kakor också. Det är jobbigt att baka ur boken från 1965 och jag kan nästan inte komma ihåg när jag senast bakade något riktigt smarrigt.

Därför har jag nu gett mig tillåtelse att ibland även baka nymodigheter som poppar upp i mitt internetflöde. Jag tror att det kommer att ge mig bra perspektiv på historiebakandet om jag kan jämföra då och nu.

Först ut bland moderna kakor blev rawfood-chokladbollar som jag läste om i facebookgruppen baka veganskt. Jag har varit sugen på att baka chokladbollar på dadlar länge men det har inte blivit av.

En kall och frusen kväll nu i veckan ställde jag och yngste sonen oss och mixade, hackade, rörde och rullade ihop kakorna. Vi mixade dadlar och banan med stavmixern och hackade sedan ett gäng blandade nötter som fanns kvar sedan i julas. Jag är lite försiktig med hasselnötter så i våra bollar är det cashew-, jord-, val-, pistagenötter och mandlar. Kanske någon annan nöt också slank ner.

  

Vår smet blev väldigt kladdig och kanske berodde det på att jag hällde i lite för mycket nybryggt kaffe. Smeten fick stå i kylskåpet ett tag innan jag började rulla dem till bollar. Kokosflingorna hjälpte också till att forma bollarna och minskade på kladdet.

När vi hade provsmakning var jag lite orolig att äldste sonen inte skulle gilla dem eftersom att de innehåller banan. Redan efter första tuggan påtalade sonen skeptiskt att – hm, dessa innehåller banan, men efter att ha tuggat vidare så gav även han, den icke-bananälskande personen, chokladbollarna godkänt.

Vi andra som tycker att banan smakar bra, gillade bollarna rakt av. De smakar helt annorlunda än vanliga chokladbollar och här är inte kakaosmaken så påtaglig. Bollarna är mäktiga och jag kan nöja mig med att bara äta en, eller kanske två. Därefter är mitt sockerbehov tillfredsställt trots att något vanligt socker inte är tillsatt. Plus i kanten för det.

Rawfood chokladbollar, 12 st.

  • 8 dadlar
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ½ dl nötter ( jag tog en blandning av de nötter jag hade hemma)
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk kakao
  • 1 msk kaffe
  • 1msk jordnötssmör
  • ½ banan
  • Lite karemumma
  • Lite salt

Kärna ur dadlarna och hacka nötterna. Mixa dadlarna och den halva bananen med en stavmixer och blanda i resten av ingredienserna. Forma smeten till bollar som du sedan rullar i kokosflingor. Förvara chokladbollarna i kylskåpet.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*