Kolatårta, ingen Pokéball men bra ändå

Idag har vi firat den yngste sonens födelsedag en dag för tidigt. 8 recept har jag bakat till detta kalas varav tre är tårtor. Så mycket godsaker. Det blir lite väl mycket ibland. Vissa kakor försvinner i mängden och fast att de är goda så missar man dem och känner att de inte är så kul. Orättvist mot recepten, men vad ska jag göra? Alla recepten ska ju hinna bakas och jag får lita på mina smakpaneler att komma med bu och bra-rop.

kola4

Ett recept som blev bra och som stack ut i mängden idag tycker jag själv var Kolatårtan. Den hade sonen sedan länge beställt som sin födelsedagstårta. Tårtan består av en sockerkaka som delas i två bottnar. Jag har fått en tårtbottendelare av en vän och den är jag så glad över och den används flitigt. Jag bakade bottnarna igår och blandade till en marsànkräm. Kolatårtreceptet krävde inte att jag kokte egen kräm och det var skönt som omväxling. Vaniljkrämen blandade jag med lite vispad grädde för att den skulle bli fluffig och sedan fick tårtan stå och gotta till sig i kylskåpet över natten.

kola 3  kola 2

I förmiddags kokte jag den mörka kolasåsen och hällde den över tårtan. Det tog ganska lång tid innan den kokt färdigt och blivit så tjock att det bildades ränder i den när jag rörde med skeden. Jag trodde inte att såsen skulle räcka att täcka hela tårtan, som var ganska hög, men det räckte gott och väl och jag kunde skeda upp sås från sidorna och upp på toppen efter hand som det rann ner innan det stelnade. Lite kladdigt var det att trycka fast mandelspån på sidorna men efter lite kämpande så satt de på plats.

IMG_6951

Egentligen hade sonen önskat att tårtan skulle se ut som en Pokéball men så blev det inte. Förra året fick han små Pokébollar i present. Det var småkakor gjorda på den vita delen av receptet till schackrutor och sedan dekorerade med non stop och glasyr. När han såg hur god kolatårtan såg ut även utan Pokémontema så tyckte han att det inte gjorde någonting.

På kalaset började vi bläddra i gamla fotoalbum och det visade sig att Kolatårtan är bakad förut. Till min äldste sons barndop hade mamma bakat två stycken och spritsat hans tre namn fint ovanpå. Det blev mycket kakor över och jag tvingade gästerna att ta med sig tårta och bullar och kakor hem. Trots detta blev det ändå tårta över i vårt kylskåp och lillsonen och jag har mumsat vars en bit kolatårta nu innan läggdags.

kola6

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*