Kavlade kokoskakor -krispiga och goda småkakor

Jag har ojat mig och gnällt i jul om att jag har tappat gnistan och inte har något riktigt mål med Bakodyssén. Det är ju egentligen inte riktigt sant. Jag har ett mål – att baka mig igenom 1965-års sju sorters kakor. Det borde ju egentligen inte vara så, men just nu är det svårt att hitta lusten. Det tar emot att baka ur den boken eftersom att alla recept jag hitintills gett mig på har resulterat i tråkiga och mossiga kakor. Jag har också väldigt mycket att göra, vilket så klart bidrar till bakmotståndet. Skolan med inlämningar, rapportskrivningar och tentor tar mycket tid och kraft och att det samtidigt är kolsvart utomhus den mesta delen av tiden underlättar ju inte precis.

Som ni hör, gnäll och åter gnäll…

Skärpning och rättning i ledet, Maria!

I morgon är det nyårsafton och jag ska på fest hos en väninna som älskar torra småkakor. Den gamla boken innehåller många sådana som fallit bort i nyare versioner så idag var ett ypperligt tillfälle att baka några sådana. Till saken hör att jag även behövde vila (ja, jag vet att jag smet) ifrån mitt pluggande ett tag. Det är ju inte så att jag vill bjuda henne på tråkiga småkakor, utan hoppas såklart varje gång att just det försöket ska kakorna smaka ljuvligt. Med väldoftande, vackra småkakor på näthinnan satte jag fart och efter lite bläddrande i boken fastnade jag för Kavlade kokoskakor. Det skulle bli 135 stycken småkakor av receptet, vilket kändes lite väl många. Det visade sig att jag ändå bara hade smör hemma till en halv sats deg och det passade bättre. Smöret som skulle röras smidigt var kylskåpskallt och stenhårt. Jag mikrade smörklumpen i först 10 sekunder, fortfarande hård, och sedan i 10 sekunder till – nästan rinnig.

img_4065

Koncentrera dig människa!

I den gamla boken står mått inte bara i deciliter utan, precis som i den senaste varianten, även i gram. Jag valde att idag väga upp alla ingredienserna. 100 gram vetemjöl  = 3 ½ dl och 100 gram potatismjöl är 2 ½ dl. Jag brukar inte fundera i hur tungt det ena eller det andra är men det var lite kul att se mängdskillnaderna på mjöl, socker och kokos.
Kakorna innehåller även hjorthornssalt, en ingrediens som jag kommit att tycka mycket illa om. Den stinker! Jag råkade smaka på degen och fick sedan skölja munnen med mjölk. Den smakar illa också!

När jag knådat samman alla ingredienserna hade jag fått till en deg med en bra konsistens som gick lätt att kavla och som inte heller fastnade på bakbordet.

img_4070   img_4071

I Ystad, köpte jag i juldagarna en liten fin kakstans i en antikbod och den passade jag på att prova nu. Snabbt tryckte jag ut småkakor med hål i. De höll ihop förvånansvärt bra när jag sedan flyttade över dem på plåtarna. Ringarna såg lite ut som ananas där de låg och väntade på att skickas in i ugnen.

img_4072

Enligt receptet skulle ugnen värmas till 125-150 grader. Första plåten gräddade jag i 130 grader. Det var lite låg temperatur och det tog lång tid innan kakorna fick färg och verkade färdiga. Det är svårt att veta hur det färdiga resultatet ska bli eftersom att det inte finns så många foton i boken. Jag plockade ut kakorna efter 20 minuter men stoppade in dem igen någon minut till för att de säkert skulle vara torra och färdiggräddade. Hjorthornssaltsmaken försvinner om kakorna gräddas helt färdigt. Jag har gjort misstaget att undergrädda hjorthornssaltkakor med det resultatet att kakorna smakade illa av jäsningsmedlet och blev oätliga.

img_4077

Så stod jag där igen då med kakor, bakade efter 1965-års receptbok, som såg för bedrövliga ut. Bleka och matta. Inte roliga alls. Jag var inte glad. För att lätta upp stämningen lite penslade jag en del av kakorna på plåt två med vatten, äggen var slut, och tryckte fast pärlsocker på ovansidan. Det var ett bra drag. Kakorna blev faktiskt lite roligare att titta på och om jag penslat med ägg istället så hade de även blivit glansiga.

img_4081

Som tur är så visade det sig att kokoskakorna faktiskt är goda. Pärlsockret på ovansidan förhöjer smaken på dessa krispiga kakor (en liten glad tanke skickar jag till hjorthornssaltet som gjort sitt jobb i det fallet) som faktiskt är riktigt goda även i originalformen. Jag har fått stoppa sönerna ifrån att äta upp dem. Tanken är ju att de ska bli en liten gåva.

img_4091

Kavlade kokoskakor

135 st. Ugnsvärme 150 grader,  ca 20 minuter

  • 200 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 200 g kokos
  • 2 ½ dl (200 g) potatismjöl
  • 3 ½ dl (200 g) vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornsalt
  • eventuellt pärlsocker och vispat ägg

Rör smöret smidigt. Tillsätt sockret, äggen, ett i taget, samt övriga ingredienser. Kavla ut degen ganska tunt och tag med mått ut kakor. Grädda dem i 125-150 graders ugnsvärme i ca 20 minuter. Om du vill piffa upp kakorna så pensla dem med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.