Karl XV:s kringlor och Bagare Bengtsson

”Kvinnojägaren ”Kron-Kalle” var folkets favoritkung. Karl XV älskade att framträda som konstnär och militär, men var inte särskilt lyckosam i någon av rollerna. Trots detta blev han en av Sveriges mest populära kungar genom tiderna – till stor del beroende på hans rykte som kvinnojagande festprisse.” Så ser rubriken och ingressen ut till Herman Lindqvists historieberättelse i SvD från den 20 januari 2011(utdrag ur Levande historia).

Jag gillar historia men har aldrig gillat att rabbla och läsa om gamla kungar, så om Karl XV visste jag tidigare ingenting. Jag undrade däremot över kringelformen när jag bakade kakorna. Bonnakringlorna hade samma form som Karl XV:s kringlor och den runda formen ser, i mina ögon, mer ut som ett Q än en klassisk kringla. Alltså, en äkta kringelform för mig ser ut som kringlorna hos Bagare Bengtsson. Ni vet han, Lennart Hellsings, figur. Titta på denna fantastiska film om Bagare Bengtsson. Jag som läste animation på Konstfack precis i skarven mellan handkolorerade animationsceller som fotograferades ett och ett för hand och datorer som förenklade processen, gillar den jättemycket och log igenkännande över alltihop. Sättet filmen är tecknad och filmad på och såklart Per Åhlins figurer, rösterna och Johan Hagelbäcks regi gjorde min dag. Mmm. Jag bara älskar när de alla står och knådar degen utanför bageriet. Klicka på länken, Bagare Bengtsson, luta er tillbaka i fem minuter och titta på 90-talets lugna men briljanta barnprogram.

Varför ser kringlorna ut som de gör då? Gillade Karl XV kringlor extra mycket? Jag har ingen aning och kan inte heller hitta någon förklaring. Däremot läste jag i beskrivningen av boken Historiebok för kakälskare av Dick Harrysson och Eva Helen Ulvros, som jag från och med nu önskar mig i födelsedagspresent, att ”Karl XV:s maka drottning Lovisa hade napoleonbakelsen som sitt favoritbakverk”.

Nu till kringlorna. Jag som inte är någon storälskare av torra småkakor tycker ändå att dessa smakade gott. Jag ska när året är slut gå tillbaka till att äta kakor i mer normal takt och kanske kommer jag då också förhoppningsvis uppskatta kakors smak mer.

IMG_5655   IMG_5656   IMG_5669

Karl XV:s kringlor innehåller smör, vispgrädde och vetemjöl. Smöret rörde jag mjukt och sedan tillsatte jag de andra två ingredienserna och arbetade till en deg. Smala längder, ca 20 cm långa, rullades ut på mitt bakbord och jag mätte såklart som vanligt med min linjal. Jag formade längderna till kringlor, penslade dem med vatten, vände dem i pärlsocker och gräddade dem. Det gick snabbt och enkelt och kakorna ser fina ut.

2001 höll jag kafferep för mina väninnor med sju sorters kakor, bullar och tårta i min dåvarande kolonilott. På inbjudningskortet stod det, klädsel: blommig klänning och hatt. Karl XV:s kringlor platsar fint på en sådan tillställning. Damma av hatten brudar för det blir kafferep under sommaren 2016!

IMG_5683

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*