Julstubbe som skräckfilmsinspirerad tårta

På min baklista inför Halloween hade jag även funderingar till min egen variant av receptet på Julstubbe. Jag ville så gärna baka en avhuggen hand. Jag vet det låter äckligt och jag är lite morbid, men jag såg väldigt mycket fram emot det. Nu blev det inte av till Halloween för att jag hann helt enkelt inte. Vi lyckades ju baka många Halloweeninspirerade kakor ändå. (dödskallar med smörkrämshjärnor, kirschbollsögon, munnar med marschmallowständer, kransekagemumier och kanelbrioch-varbölder)

Igår var vi inbjudna på kalas till några vänner som gillar skräckfilm och som jag visste inte skulle ta illa upp av att få en avhuggen hand på sitt kakbord, så jag satte igång att skapa.

Receptet på julstubbe är som gjort för detta utförande. Jag bakade först rulltårtsbottnen till tårtan. Det var inte svårt alls och kakan blev sådär lätt seg som rulltårtor med potatismjöl i blir. Det var inga problem alls att svänga runt den och vända upp den på ett sockrat bakplåtspapper när den var färdig. Jag wow:ade lite för mig själv där i köket när jag drog av bakplåtspappret som kakan gräddats på. Det gick nämligen hur lätt som helst. I vanliga fall får jag pensla med kallt vatten för att inte få med bitar av kakan när jag drar i pappret, men nu lossnade det lätt.

hand13

Under tiden som kakan svalnade så kokte jag en smörkräm. Nu har jag gjort smörkräm så många gånger att jag inte längre är rädd för den. Jag kan stolt säga att jag numera bemästrar smörkräm. Trallala. Jag är dock mycket noga när jag gör den. Kokar först grundsmeten, låter den kallna ordentligt och klickar bara i lite i taget ner i det ihoprörda smöret och florsockret och vispar noga mellan varje klick för att krämen inte ska skära sig.

hand12   hand11

Det mesta av krämen bredde jag ut över kakan och sedan klickade jag ut två rader med hallonsylt på smörkrämen. Eftersom att julstubben egentligen ska dekoreras med choklad så ville jag få med chokladsmaken även i min tårta. Jag smälte choklad och lade ut en rad av den också innan jag rullade ihop kakan och lade den i kylen för att stelna en stund. Jag borde ha gjort en chokladkräm istället för att chokladen blev ju hård och det blev lite konstigt med konsistensen. Men jag tänkte inte så långt när jag höll på och byggde ihop min tårta.

hand9   hand7

Efter någon timme plockade jag fram tårtan och började forma den till en hand. Jag använde min egen hand som mall och skar till fingrarna. Så här i efterhand tänker jag att jag skulle gjort handen lite större än min egen eftersom att det är en tårta och inte en riktig skulptur jag höll på med. Enligt julstubbereceptet så ska man bre på resten av smörkrämen utanpå kakan och sedan lägga på marsipanen. Men jag ville få till en mer tårtlik smak på min skapelse så jag vispade grädde och smaksatte den med den överblivna smörkrämen. Det blev fluffigare på det viset. Men det gjorde också att handen växte på höjden och fingrarna såg lite korta och trolliknande ut.

hand8   hand6   hand5   hand4

Nu var det äntligen dags för marsipanen som skulle täcka tårtan och bli till hud. Redan dagen innan hade jag färgat den med röd och gul karamellfärg för att efterlikna min egen hudfärg så gott det gick. Jag har som jag tidigare berättat numera lärt mig att färga marsipan dagen innan så att den får ligga till sig i kylskåpet innan jag ska använda den. Det blir inte kladdigt då. Nu var min marsipan perfekt och jag kavlade ut den så tunt jag bara kunde. Jag förflyttade försiktigt hela min utkavlade marsipanplatta över kakan och började forma. Jag ville få så få skarvar som möjligt för att de är svåra att dölja i efterhand, det märkte jag när jag gjorde en pokémontårta av figuren Charmander för ett tag sedan. Jag hade försökt kavla marsipanen så att det skulle finnas tillräckligt att ta av men det var svårt och jag fick skarva mellan fingrarna. Jag kände mig lite som en mindre mysig figur ur ”När lammen tystnar” där en stund.

Jag skrapade fram ett sår på armen och dekorerade det med hallonsyltsblod. Även marsipanskarvarna vid fingrarna ”avhuggningsytan” fick extra sylt på sig.

hand3   IMG_5987

Något fattades och jag plockade fram mandlar som jag skållade och fäste som naglar. Med en kniv rispade jag lite rynkor och knogar och hela tårtan trycktes till för att få hand- och armform. Jag hade jätteroligt när jag byggde denna tårtan. Med lite kakao som skuggor och smuts så blev handen till slut färdig. Den fick vila i kylskåpet under plast över natten innan jag tog med den på kalaset där den gjorde succé mitt på ett fantastiskt kakbord.

Den avhuggna-handen-tårtan såg inte bara obehagligt läskig ut, den var även riktigt god och mäktig.

hand2   hand1