Julians jordnötskaka, en skattjaktspresent till storebror

Till sin storebrors födelsedag i förra veckan förberedde sig yngste sonen väl. Dagen innan födelsedagen tog han en lång promenad i grannskapet och räknade staketpinnar, tog reda på vad olika saker kostade i affären och hittade på många olika klurigheter till en skattjakt som present till sin bror. På morgonen gav han bort en omsorgsfullt inpackad tömd jordnötssmörsburk med en lapp med ledtrådar. Historien i jakten var att Jordnötskungen tagit jordnötssmöret ur burken och det var nu födelsedagsbarnets uppgift att finna det igen. Så när frukosten på födelsedagsbrickan var uppäten så begav sig de båda bröderna ut på skattjakt. Den store letandes och klurandes med den lille fnissandes och besserwissigt allvetande strax bakom. Efter en lång stund kom de tillbaka och skatten hittades i vårt kylskåp. Där stod det som jordnötskungen förvandlat jordnötssmöret till – Jordnötskakor.

Kvällen innan bakade jag och min yngre son dessa kakor i smyg. De blev jättegoda och födelsedagsbarnet blev väldigt glad för sin kärleksfulla present.

IMG_3676  IMG_3678 IMG_3694  IMG_3698

Receptet finns inte i Sju sorters kakor, men jag skrev in det på en tom sida i både äldste sonens bok och i kusinens. Båda fick jordnötskakor och båda fick en Sju sorters kakor i födelsedagspresent på sin gemensamma födelsedag. Vi glömde fotografera kakan när den var uppskuren i bitar och det tog inte lång tid innan hela burken med kakor var slut. Men här får ni receptet på kakorna själva så att ni kan baka och själva se hur fantastiskt goda de är.

Julians jordnötskakor

1 dl ljus sirap

1 dl strösocker

1 dl kokosflingor

1 burk jordnötssmör 350 gram

6 dl cornflakes

Smält ihop sirap, socker och jordnötssmör. Blanda ner kokosflingorna och krossade cornflakes. Tryck ut i en form klädd med bakplåtspapper , ca 35×20 cm. Låt kakan stelna i kylskåpet.

Smält chokladen och blanda eventuellt i lite vaniljsocker. (Vi hade vanlig mörk blockchoklad och den behövdes sötas till lite. Låt stelna och skär i bitar.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*