Julbakningstips och lussekatter på Kulturen

Idag tog jag och yngste sonen en tur till Kulturen i Lund. Först vandrade vi runt i de gamla husen och tittade på julförberedelser och julpyntningar genom tiderna. I ett hus från 1800-talet fick vi se vita Staffanskakor och så kallade julhögar. Det var små torn av brödkakor, ost, en tolvhåls-kaka och med ett juläpple på toppen. Detta var förlagan till julklappar som barnen och tjänstefolket fick till jul fick vi berättat för oss. Tjänstefolket fick ofta ledigt någon av juldagarna och tog då sina ”högar” med hem till sina familjer.

staffanskakor   julhog

När vi vandrat omkring en stund tog vi oss till vårt egentliga mål för dagen. I hörsalen på andra våningen höll nämligen Birgit Nilsson-Bergström från Hembakningsrådet en liten föreläsning om hur man lyckas med julbaket. Dagen till ära hade hon en helt ny och fräck lussebulle-hatt. I vanliga fall brukar det vara en tjusig kanelbulle hon har på huvudet. Nu var det lite mer guld och glitter som gällde.

pepparkakshus

Birgit började med att berätta om hur man lyckas med lussebullar. Jag tycker att det är svårt att få till goda och saftiga lussekatter som håller sig mjuka i mer än en dag. Sonen och jag nickade, mhm:ade och sög till oss informationen som hon hade att förmedla. Vi måste helt klart baka en omgång lussekatter till innan jul för att ”göra om och göra rätt”.

Vi lärde oss att:

– man inte måste värma mjölken. Det går bra med kall eller rumstempererad. Det passar mig utmärkt eftersom att jag alltid är orolig för att värma för varmt och döda jästen.

Inte smälta smöret, utan blanda ner rumsvarmt smör i degen. Om du glömt ta ut smöret i förväg så kan du hyvla med en osthyvel.

Absolut inte blanda ner socker och salt när jästen ska lösas upp. Det är inte bra för jästen och degen jäser sämre.

Att lösa upp saffranet i lite sockerlag. Koka upp lite socker och vatten och låt det bli lite såsigt och blanda sedan ner saffranet i detta. Låt stå och dra en stund.

Låta degen knådas i maskinen i minst 10 minuter för att få ut glutentrådarna ska utvecklas ordentligt och degen blir bättre och lättare att handskas med.

Pensla bullarna med uppvispat ägg som blandas med lite vatten, så att det inte blir för tjockt och med en gnutta salt i.

När bullarna är färdiggräddade kan man, om man vill, efterpensla med sirapsvatten.

Lussebulledeg är en tung deg och svår att få riktigt bra. Den behöver jäsa ordentligt två gånger. Låt degen ligga kvar i bunken vid första jäsningen och lägg plastfolie över. Då blir det varmt och fuktigt och jäsningen kommer igång ordentligt.

Vi fick veta så många bra tips och det är dessa jag minns just nu.

Hembakningsrådets Lussebullerecept hittar du här.

När namnen på de olika lussebullarnas olika former (prästens hår, kusar, lusiakrona, lindebarn….) och alla tips och trix om lussekatter var färdig-avhandlade gick vi över till hur man lyckas med pepparkakor och pepparkakshus.

Från och med nu ska jag:

vispa äggvita och florsocker i minst 5 minuter med elvisp när jag gör kristyr till pepparkakorna. Den blir seg, glansig och blir extra spritsbar då.

blanda i lite ättika i kristyren för att då blir den ännu glansigare.

Färdig kristyr håller i påsar i en hel vecka. Den ska inte ligga i kylskåpet för då blir den krispig.

Eventet avslutades med att alla fick smaka av de saftiga lussebullarna som Birgit bakat tidigare idag. Eller smaka och smaka, jag tror att sonen tryckte i sig tre stycken.

Nu är vi sugna på att sätta igång och nästa vecka får bli stora julbakarveckan. Vi har planer på att bygga pepparkakshus, chokladhus, pepparkaksgranar och baka nya lussebullar. Utöver detta fick jag meddelande från den äldste sonen på Messenger. Han vill göra apelsinfudge och sega lingonremmar som julgodis. Ingen rast, ingen ro.

Julfrid på er allihop, och trevlig andra advent.

Comments