Jordnötskakor med ljus choklad – ett lyckat experiment!

Jag hittade ett recept i boken från 1965 som jag meddetsamma blev sugen på att göra. Jag kunde föreställa mig hur de skulle smaka och jag visste också hur jag ville att de skulle smaka för att passa vår tid.

Jordnötskakor med choklad är småkakor med hela jordnötter och hackad mörk choklad. Jag är lätt trött på mörk bakchoklad och orkade inte baka ännu en kaka som vi inte skulle tycka speciellt mycket om, så nu var det dags för ett experiment. Jag beslutade mig för att göra halva degen à la 1965 och halva à la Maria, här och nu 2017.

Det fick bli en tur till affären innan jag kunde sätta igång eftersom att nöttjuven (läs: yngste sonen) hade varit i farten och tömt skafferiet på allt i nötväg. I receptet står det att om det endast finns saltade jordnötter till hands så bör de sköljas först. Det fanns bara saltade jordnötter i affären så jag gjorde som jag blivit tillsagd och sköljde nötterna. När jag gjort det blev jag lite tveksam. Lite sälta kanske hade varit gott i kakorna. Jag får prova det nästa gång. För en nästa gång blir det, det lovar jag. Sönerna var helt lyriska och höjde jordnötskakorna till skyarna. De sa till och med att de är i topp över alla småkakor jag bakat!

Men nu gick jag händelserna i förväg.

Smör, socker och vetemjöl skulle röras ihop till en smidig deg. Det var inte lätt. Jag fick till en torr deg och fick kämpa ganska länge innan den höll ihop. Sen delade jag den i två delar och påbörjade mitt experiment.

I den blå skålen blandade jag ihop originalreceptet. Hackad mörk blockchoklad och hela jordnötter tillsattes och blandades i och den lätt smuliga men till färgen fina degen delades och rullades till 25 kulor som jag sedan tryckte till med en gaffel.

    

Den gröna skålen fylldes på med jordnötssmör, hackad mjölkchoklad och grovt hackade jordnötter. Jag ökade mängden choklad gentemot vad receptet sa och jordnötssmöret gjorde denna degen mjukare och lättare att arbeta med än den förra. Även denna deg formades till 25 små bollar som trycktes till med en gaffel. Min hittepå-deg var mörkare än originaldegen och såg inte riktigt lika fin ut.

Nu hade jag två plåtar med snarlika kakor som väntade på att gräddas. Först gräddade jag originalkakorna. Vi lagade middag samtidigt och jag missade att titta till dem på slutet. De fick tyvärr stå en eller två minuter för länge i ugnen. Några av kakorna blev lite väl bruna och tråkiga. De fick inte vara med i smaktestet senare.

Plåt nummer två passade jag noggrannare och när jag plockade ut dem såg de helt perfekta ut. Sönerna cirklade kring kakorna och ville smaka meddetsamma men jag har lärt mig efter att ha bakat 100-tals plåtar småkakor att kakorna är godast när de har svalnat.

Någon timme senare höll vi det stora smaktestet här hemma i köket och fick äntligen bryta en bit varv av varje sort och analysera smak och konsistens.

Originalkakorna var ganska hårda och torra i konsistensen. De hade en tydlig jordnötsmak som var god men chokladen var inte jätterolig.

De nya kakorna var inte lika hårda utan hade en krispigare känsla över sig. Även de smakade mycket av jordnötter och det var tydligt att det var jordnötssmör i degen. Det blev en helt annan jordnötskänsla. Mjölkchokladen var god och passade fint till degen och de lätt krunchiga kakorna. Kakorna var mjuka men hade den där uttorkande känslan som jordnötssmör har, i alla fall i min mun. Jag blir törstig. Men kakorna var en hit! Jag skriver var för de tog slut fort. Däremot ligger det kvar ett gäng av originalreceptskakorna i en burk. De stackarna gräddades ju lite för länge och blev något hårdare av det men jag tror nog ändå att de förlorat slaget stort ändå.

Här får ni receptet på mina jordnötskakor med choklad. Kakorna är ganska små, sådär små som kakor ur Sju sorters kakor är. Nästa gång ska jag göra dem lite större och mer cookies-lika. Det kanske fungerar, kanske inte. Jag får se.

Jordnötskakor med choklad

50 stycken

  • 200 g smör
  • 1 ¼ socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk jordnötssmör
  • 150 g hackad mjölkchoklad
  • 150 g jordnötter

Rör matfettet, sockret, mjölet och jordnötssmöret till en smidig deg. Tillsätt de grovt hackade jordnötterna och den hackade chokladen. Rulla degen till kulor och lägg dem på bakplåtspapper. Tryck till dem med en gaffel. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 15 minuter. (Om det endast finns saltade jordnötter så bör de sköljas först).

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*