Ingefärspepparkakor, goda och ljusa pusselbitar

Häromdagen när det faktiskt var frost på taken nedanför mitt köksfönster så stod jag där och kavlade pepparkakor och kände lite julstämning komma. Jag bakade ingefärspepparkakor och smaken på dem är annorlunda än vanliga pepparkakor eftersom att de bara innehåller ingefära som krydda. Kanel och nejlikor är inte med denna gången och det gör att kakorna smakar helt annorlunda. Kakorna blev också lite sega i konsistensen och inte sådär hårda och torra som hemmabakade pepparkakor lätt blir. De är också mycket ljusare än pepparkakor och frågan är om detta är pepparkakor alls. Det spelar inte så stor roll för goda är de. De är som en blandning mellan pepparkakor och de där jättegoda Ingefärskakorna som jag bakade för ett tag sedan. Om ni tröttnar på vanliga pepparkakor så ska ni absolut baka dessa för det här är GOTT.

IMG_7349

Jag blandade ihop degen och lät den vila i kylskåpet över natten. Jag hade grädde som bäst före datumen passerat för flera dagar sedan och jag fick nu öva mig på att smaka och lukta på den och fast att den var gammal använde jag den. Det var stort för mig. Jag är en sådan som gärna slänger mjölk när datumet gått ut utan att lukta på den. Fånigt. Jag vet. Beteendet sitter fortfarande i men jag jobbar på att bli bättre och nu vågade jag smaka på grädden och konstaterade att den var helt okej. I vanliga fall brukar jag tvinga sönerna eller särbon att lukta och smaka.

Grädden skulle vispas och eftersom att det bara skulle vara så lite grädde så började jag vispa för hand. Jag förstår inte varför jag gör så ibland. Det är ju bara hur jobbigt som helst. Jag ångrade mig så fort jag börjat vispa för jag blev trött i armen meddetsamma. Jag får antingen gå en vispkurs, skaffa mig en PT eller plocka fram elvispen. Det sistnämnda verkar helt klart enklast och billigast.

IMG_7347

Enligt receptet ska det vara cedroolja i degen. Jag fick googla runt för att ta reda på vad det är för någonting. På Matklubben.nu hittade jag svaret ”Cedroolja är naturlig citronolja som pressas ur skalen från citroner. Den blandas med en neutrel vegetabilisk olja för att inte bli för stark. Du kan ersätta cedroolja med finrivet citronskal. Skal från 1/1-1 citron motsvarar 1 tsk cedroolja”. Jag rev citronskal och blandade i min pepparkaksdeg. När alla ingredienser förutom mjölet var blandat i skålen så påminde smeten om mannagrynsgröt, vit och prickig. Degen blev kladdig och jag hade problem att forma den till en boll innan jag stoppade in den i kylskåpet.

IMG_7351

Nästa dag plockade jag fram degen och kavlade ut den på bakbordet. Jag borde ha blandat i lite mer mjöl från början för att degen fastnade och jag fick använda mycket mjöl när jag kavlade. Hela första omgången uttryckta kakor fick jag knåda ihop igen för att de tappade helt formen när jag skulle ta upp dem på plåten. Jag har köpt bokstäver och gjorde hela alfabetet men inte en enda bokstav blev gräddad. Istället blev det pusselbitar av hela degen. Det blev fint.

IMG_7418   IMG_7420  

Pepparkaksdeg är ju som alla vet helt hopplös att baka ut för den tar ju ALDRIG slut. Man kavlar och trycker ut kakor och kavlar och trycker ut kakor i all oändlighet. Jag var ganska trött när jag var färdig. Men då var det bara att sätta igång att baka ut nästa pepparkaksdeg som också låg och vilade i kylen – glutenfria pepparkakor…

IMG_7427

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*