Gräddtårta i Vego-gelé på födelsedag

Såklart att pappa även skulle få en tårta på sin födelsedag! Nu var det dags att få till en tårta med gelé ovanpå. Sist jag bakade tårta som skulle innehålla gelatin så använde jag istället Vegegel, ett vegetariskt alternativ och det fungerade väldigt dåligt. Riktigt superdåligt faktiskt! Läs om Kalastårtan på sonens konfirmation.

Men skam den som ger sig. Så fram med Vegegelet igen. Till tårta med bär och gelé ska man baka bottnar från receptet till gräddtårta. Jag tänkte att om tårtan ändå inte har en egen botten så kan det väl kvitta vilken botten tårtan har. Eftersom att jag hade både sockerkaks- och mördegsbottnar kvar i frysen från sonens konfirmation när tårtan blev så misslyckad. Den gången förberedde jag för två men gjorde bara en, så kom nu dessa bottnar till användning. Det blev också bättre plats i frysen efter detta. Win win.

IMG_4061 IMG_4063

Jag läste receptet och kokte vaniljkräm och plockade fram hallonsylt och varvade detta mellan bottnarna. Vaniljkrämen skulle även bredas på sidorna av tårtan men den räckte inte riktigt till det och jag tyckte inte att det blev snyggt så jag vispade grädde och bredde ut där istället. Grädden täckte jag sedan med mandelspån, helt enligt receptet.

Nu till det som liksom är det stora med denna tårta. Frukt och/eller bär ska läggas snyggt på ovansidan av tårtan och sedan täckas med gelé. Jag hittade, lite förvånande, jordgubbar i affären. Jag tycker att bilden i boken ser trist, gammaldags och inte aptitlig ut där det ligger banan, ananas, kiwi och vindruvor och simmar i gelé, så jag stoppade snabbt jordgubbarna i korgen och betalade. Tråkigt nog så hade jag ju redan lagt ett lager hallonsylt i tårtan. Det blev lite mischmash av smaker tycker jag. Det hade varit bättre, mycket bättre, om jag hade mosat hälften av jordgubbarna och lagt det som ett syltlager i stället. Men det är ju lätt att vara efterklok. Eller så kan man ju vara lite mer organiserad och se till att man har alla ingredienserna hemma innan man sätter igång att bygga en tårta. Det är ju också en idé.

IMG_4072

I alla fall. Jag dekorerade tårtan med jordgubbar och satte igång med gelén. Två och en halv deciliter vatten blandades med socker, citronsyra och en påse Vegegel i en kastrull och lät det koka upp. Det blev en simmig sås och jag var lite osäker på hur jag sedan skulle göra. Det står i receptet att den varma gelén, när gelatinet är upplöst, ska hällas över tårtan. Det tog i lite i mig att hälla kokande vätska över en gräddtårta, men min simmiga sås blev mer och mer fast för varje sekund som gick så jag började skeda den över jordgubbarna.

Det var jättekul! Jordgubbarna och tårtan blev full med glansig sladdrig gelé. Så läskigt och oaptitligt och fascinerande och sockergott på en gång.

IMG_4073 IMG_4075

Lalalalala, jag lyckades med att göra en tårta med gelé utan att använda gelatin. Tjohoo.

Sen att det inte känns så gott i min mun med den konsistensen är ju en annan femma. Men jag lyckades med det som jag trodde var kört och det var kul. Extra roligt var det också att vi faktiskt fick uppleva hur tårtbottnarna till Kalastårtan egentligen skulle vara. Att de mjuka och hårda bottnarna fick komma till sin rätt istället för att helt ha smält bort i kladdig fyllning och 30-gradig värme.

IMG_4102

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*