Fastlagssöndag & fastlagsbullar
Fastlagssöndag och jag har haft privilegiet att få baka fastlagsbullar på jobbet.
Det stod i receptet att man ska ta knappt en liter vetemjöl men jag fick ta drygt en liter. Det beror såklart på hur man mäter men jag undrar om det även kan bero på vilken sort man använder. Är det någon skillnad på vetemjöl och vetemjöl? Det är ju i alla fall prisskillnad på olika märken. Fin- och fulmjöl, finns det?
Det är andra gången på några dagar som jag använder hjorthornssalt. Förra gången blev ju inte så lyckat (se mitt inlägg om fina och fula maränger 11/2). Nu har jag läst på. Namnet hjorthornssalt kommer från att det förr utvanns då man hettade upp horn och klövar från hjortar. Ämnet som man fick fram, ammoniumvätekarbonat, fungerade som jäsmedel i kakor. Men idag framställs det helt kemiskt och har ingenting med djur att göra. Tack för det.
När man bakar med hjorthornssalt kan det bildas en rest av ammoniak om man inte gräddar bakverket ordentligt. Det luktar illa av ammoniak när man öppnar ugnsluckan. Jag har läst att man bara bör använda hjorthornssalt i platta eller torra bakverk som t. ex drömmar och mandelkubbar.
När jag läste det sista blev jag förvirrad. Om man bara ska ha hjorthornssalt i torra platta kakor, varför är det då med i receptet på semlor?!
Jo, tydligen så kan det även göra underverk och ge extra höjd på vetebröd och släta bullar.
Min deg blev väldigt blank och fin och den doftade gott. Hjorthornssaltets omisskänneliga lukt gjorde sig inte påmind.
Bullarna blev stora, fluffiga, glansiga och fina. Receptet säger att det blir 12-15 bullar av degen. Jag gjorde 14 men borde ha gjort 18. Dessa semlor är stora som en hel lunch.
Mandelmassan rev jag grovt på rivjärnet och blandade den med inkråm och lite grädde. Jag hade ingen sprits så jag tog en plastpåse och klippte hål i ett hörn och spritsade grädden och siktade till sist över florsocker.
De smakade som på bästa konditoriet och ytan på bullarna blev suverän!
På tisdag är det fettisdag och familjen måste ju också få semlor…
Ja det är skillnad på mjöl och mjöl. Kungsörnens är drygast och av de billigare får man ta mer.
Det med hjorthornssalt för att det skall jäsa bättre var nytt för mig det får jag prova nån gång.