Fantastiskt saftig Septemberkaka med smak av äpple och spettkaka

Igår eftermiddag satte jag igång att baka en kaka som jag upptäckte i boken en månad för sent. Septemberkaka.

I vanliga fall går jag inte direkt igång på sockerkaka. De kan vara lite tråkiga i smaken och blir lätt småtorra. Men septemberkakan ska fyllas med små äppletärningar och det gjorde mig nyfiken. Ofta skär man äpplen och lägger ovanpå eller under smeten/degen så att frukten blir en separat del av kakan. Jag tänker på när man bakar muffins, Fyriskaka eller äpplepaj.

I receptet står det precis som till Chokladbanankakan att det skulle vara en form på 1 liter. Jag plockade fram och mätte mina formar igen. De flesta rymmer mer än en liter men den som jag använde sist är perfekt och två andra är bara lite för stora. Jag ville ha en annan form än på bananchokladkakan och valde därför min minsta avlånga form. När den var smord och bröad fick den stå till sidan en stund medan jag vispade och rörde och hackade och rev ingredienser.

formar

Först skalade jag äpplena. I receptet står det att man ska ta två äpplen. Det är ju väldigt godtyckligt. Ska det vara stora eller små äpplen? Mina koloniäpplen är små och därför skalade jag fyra stycken. Sen tyckte jag att det såg lite väl mycket ut och plockade bort lite. Allt som allt blev det 250 g äpplen i min kaka, skalade och skurna i små tärningar.

septemberkaka1   septemberkaka2   septemberkaka3

Väl färdig med äpplena rev jag citronskalet på den lilla delen av rivjärnet. När jag var klar så hackade jag mitt ”riv” lite till med en kniv på skärbrädan. Det blir bättre smak ju mindre och krossat skalet är, det vet jag, och bäst är att använda den allra finaste delen av rivjärnet. Det är bara det att jag tycker att hälften fastnar i rivjärnet då och att jag alltid lyckas riva mig i fingrarna samtidigt. Därför fick det bli så här denna gången.

Tre ägg och  ½ dl socker skulle vispas ihop till en pösig smet. Det gick snabbt. Tre ägg gör verkligen smeten fluffig. Nu var det dags att blanda i resten av ingredienserna och jag läste receptet tre gånger, först tyst för mig själv, sedan högt för mig själv och sedan gick jag in till äldste sonen och läste upp det för honom.

Vad ska jag göra med smöret?

Det står i ingredienslistan 50 g smör. I instruktionen står det tillsätt smöret. Men jag kan ju inte blanda ner en klump smör i en fluffig rinnande smet. Sonen rynkade på pannan och jag kunde se att han precis som jag såg framför sig en fettklumpig smet och en hysterisk bakare i köket. För att undvika en mindre katastrof kom vi snabbt  överens om att smöret skulle smältas. Sagt och gjort, när smöret var smält, vilket tog 30 sekunder i micron, blandade jag ner det i ägg-sockerfluffet tillsammans med mjöl, bakpulver, citron och vatten. Till sist vände jag ner alla äppletärningar och hällde smeten i formen.

septemberkaka6

35 minuter skulle det ta för kakan att bli färdig i en 175 grader varm ugn. När tiden var ute tittade jag till kakan och satte timern på fem minuter till. När klockan ringde igen var kakan inte klar. Efter ytterligare 5 stack jag i kakan och kunde konstatera att den fortfarande var helt rinnig inuti. 10 minuter senare var den inte heller klar och jag började misströsta. När kakan gräddats i 63 minuter tog jag ut den. Nu såg den fin ut på ovansidan och jag ville inte vänta längre.

septemberkaka8

Det är andra kakan ur denna 1965-års bok som det blir såhär när jag gräddar. Jag undrar vad felet är. Varför stämmer inte gräddningstiden? Min ugn är helt ny så den borde ju vara rätt temperatur. Hm. Jag får baka fler mjuka kakor och se vad som händer.

Kakan fick stå till sig en stund innan jag vände upp den på ett fat. Ovansidan, som sen blev undersidan, sprack lite och såg härligt marängaktig ut. Vi hade Septemberkaka till kvällsfika och jag började med att säga att vi borde kanske haft vaniljsås till men jag blev snabbt stoppad av sönerna som bad mig smaka innan jag sa något. Kakan är otroligt saftig och den är mycket söt och den marängiga delen av kakan smakade nästan som spettkaka. Det behövdes verkligen ingen vaniljsås till detta bakverk.

Vilken toppensockerkaka! Har ni äpplen hemma så baka den meddetsamma.

septemberkaka11

Septemberkaka

 • 3 ägg
 • 2 ½ dl socker
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron
 • 50 g smör
 • ½ dl vatten
 • 2 äpplen (250 g) skurna i små tärningar

Vispa äggen och sockret pösigt. Smält smöret tillsätt detta och vattnet om växlande  tillsammans med mjölet, bakpulvret och smaktillsatsen. Blanda till sist ner äppeltärningarna och rör om väl. Häll smeten i smord och brödbeströdd form, ca 1 liter. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i 35 minuter (eventuellt längre tid behövs).

 

 

Comments

 • Ser smarrig ut, den tänker jag prova. Var citronskal eget påhitt.? Köpte en apelsin när jag var och handlade, trodde det var det du hade i. Läste visst lite dåligt innan jag for iväg.

  • Den är smarrig 🙂
   Receptet gav möjlighet att välja citron eller vaniljsocker så det var inget jag hittade på.
   Apelsinen du köpte ska användas till en annan kaka.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*