Butterkaka som måndagspresent

Äldste sonen har länge undrat när jag ska baka Butterkaka. Jag har inte riktigt haft lust att ge mig på den för att det har sett besvärligt ut och jag har inte riktigt haft lust, men i måndags kom ”Butterkakedagen” äntligen.

Jag hade bara torrjäst hemma så det var det jag använde och därför värmde jag degspadet lite extra innan jag blandade i det i de torra ingredienserna. Till en början blandar man bara ner hälften av mjölet och låter den blöta, nästan rinniga degen jäsa. Därefter blandas resten av mjölet i och allt knådas samman till en smidig deg som går att kavla ut på bakbordet. Degkroken i maskinen nådde inte ner till degen i det första momentet så jag fick blanda för hand. Inte förrän efter jäsningen och när resten av mjölet kom i hade jag nytta av den. Så har det varit förr. Det ingår en degkrok, en mittemellan vändare och en visp till hushållsmaskinen. Den där mittemellan saken som jag inte riktigt har kläm på når ner i botten, den kunde jag ju så klart ha använt men så blev det inte nu.

IMG_6380

Under tiden som degen jäste lät jag smör stå framme så att det blev mjukt för att jag lätt skulle kunna blanda det med socker och kanel till en fyllning. Det verkade vara lite väl snålt tilltaget i receptet så jag ökade på mängden lite. Det visade sig sedan vara för lite och jag fick göra som mamma brukade göra när hon bakade kanelbullar när jag var liten. Hon bredde det mjuka smöret direkt på den utkavlade degen och strödde sedan kanel och socker utanpå. Jag brukade göra så jag med fram till att jag någon gång för länge sedan började göra en kräm av ingredienserna istället. Kanske för att jag sett det göras någonstans och tänkte att det blir jämnare så. Men nu när jag gjorde på mammas sätt så kändes det så bra, så tryggt och så ”hemma” (här lägger jag in en kram till min mamma).

IMG_6398   IMG_6401

Att göra Butterkaka är ju i princip som att göra kanelbullar. Det skiljer sig ju inte förrän man kommer till gräddingsmomentet. Rullen som man gjort av degen skärs i 5-6 cm långa bitar som ställs glest i en rund smord form. Degen skulle räcka till två butterkakor men jag uppskattade att det bara skulle räcka till en och en halv, så jag plockade fram min lilla nya favoritform. Det blev därför en form med xxx bitar i och en med fem bitar i. Båda formarna åkte in i ugnen samtidigt och gräddades i ungefär 20 minuter. De lossnade lätt från formarna och fick stå och svalna på gallret ovanpå spisen.

IMG_6406   IMG_6407   IMG_6409

När Butterkakorna svalnat glaserade jag dem med florsocker blandat med vatten. De blev fina och min äldste son fick den lilla Butterkakan som måndagspresent. Mamma kom förbi på kvällen och hämtade kakor. Jag prackade på henne fem eller sex olika sorter som jag plockade ur burkar och ur frysen. En stor bit av den nygräddade Butterkakan fick hon också med sig hem till pappa som älskar just denna sorts kaka. Själv har jag inte hunnit smaka på den ännu men de som gjort det säger att den är saftig och riktigt god.

IMG_6415   IMG_6427

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*