Äppelbullar och längtan efter en rosa bakmaskin

Nu är jag lite trött på småkakor. Jag hade tänkt baka vaniljhjärtan denna veckan men jag tycker att det blir lite för likt Mignonbakelserna eftersom det är en snarlik deg med vaniljkräm som fyllning i båda. Äppelbullar hamnade istället på dagens schema.

Jag har ingen tjusig rosa, metallic Kitchen aid utan jag får snällt blanda och knåda degen för hand. ”7-8 minuter för hand eller 4 minuter i bakmaskin” står det som rekommendation i min bok. Jag tänkte, medan jag räknade minuterna, att jag i alla fall får lite träning mitt i bakandet.

Jag behöver nog också införskaffa en baktermometer. Jag är så rädd att jag ska döda jästen så att jag värmer ofta degspadet för lite. Så också denna gång. Det tog betydligt längre tid, än de 40 minuterna som det stod i boken att det skulle ta, för degen att jäsa till dubbel storlek.

Efter att ha kavlat ut degen använde jag små skålar, som jag fått efter pojkarnas gammelfarmor, att trycka ut runda kakor som jag fyllde med hemmagjord äpplemos med kanel gjord på äpplen från vår koloni.

äppelbullar3

Bullar är ju svåra att få hjärtformade så jag försökte mig på att garnera dem med pärlsockerhjärtan. Det var lättare sagt än gjort. Återigen kom min lilla hjärtformade pepparkaksform väl till pass. Den satte jag på bullarna, penslade extra med ägg ner i formen och tryckte fast pärlsockret. Det var så pyssligt och pilligt att jag glömde titta till första plåten när den var i ugnen så bullarna hann bli lite för mörka.

äppelbullar4

Ugnen skulle stå på 250 grader och det var varmt, för bullarna blev mörka väldigt fort. Den andra plåten fick jag lägga bakplåtspapper över i halvlek för att skydda dem lite. Det fungerade och de blev bättre.

Nästa gång får jag vara mer noggrann med hur jag penslar bullarna med ägg för de ser fläckiga ut tycker jag.

Goda blev de i alla fall, till skillnad från de pepparmintssmakande marängerna jag gjorde igår. För de blev verkligen ingen kulinarisk upplevelse!

Jag vill också tala om att min magkänsla med Mignonbakelserna var rätt. Jag gjorde några igår som jag sparade i en burk till idag. De har under natten blivit väldigt mjuka och klibbat ihop, så dem måste jag montera och dekorera efterhand som de ska ges bort och ätas.

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*