Alla hjärtans dag-askar – som lyckokakor och kinderägg i ett

Alla hjärtans dag var på intågande och jag ville baka något fint och roligt till mina kära. Efter lite funderande på vad jag skulle hitta på så plockade jag fram Sju sorters kakor (den nya versionen) och slog upp Schackrutor. Sådana har jag bakat många gånger, både i sitt originalutförande och som schackpjäser eller som avklippta fingrar till Halloween.

Nu tänkte jag tillverka hjärtformade askar fyllda med godis.

Degen är lätt att blanda ihop. Det enda som skiljer receptet i min gamla trotjänare och den nya versionen av boken är att i den nya står det att man ska använda kylskåpskallt smör. Jag är inte helt säker på varför smöret ska vara kallt för att det gör det mycket jobbigare att blanda samman ingredienserna. Men jag gjorde som jag blev tillsagd och hackade smör, socker och mjöl tills det blev en deg. Det tog lite tid och när jag var färdig så hade ju smöret blivit rumstempererat.

Halva degen smaksattes med vaniljsocker och halva med kakao. Sen var det dags att sätta igång att kavla och skära ut delarna till mina alla hjärtans dag askar.

IMG_8962   IMG_8963

Först ut var den ljusa degen. Den var lite kladdig och jag fick använda rejält med mjöl både på bakbordet och på kaveln. Den bruna degen var desto torrare på grund av all kakao som jag tryckt i den. Nästa gång jag ser hjärtformade pepparkaksformar i en affär ska jag inte vara snål utan det är dags att införskaffa några nya nu. Jag behöver samma form i olika storlekar så att det bara är att stansa ut deg. Nu fick jag använda mina vaniljhjärtanformar och skära ut hjärtan. Det tog lite tid och kakorna blev lite ojämna och olika i formen vilket inte var helt bra eftersom att de senare skulle staplas ovanpå varandra och bli till askar.

IMG_8968

När jag stod där och kavlade och skar ut kakor insåg jag att det nog var sista gången jag använde mitt bakbord. Mitt gamla kök är på väg ut och med det även detta bakbordet. Det är en trotjänare och jag är lite vemodig över den förlusten som det kommer att bli. Jag kanske får tänka om och se om jag kan få in det i min nya inredning i alla fall.

När jag skurit ut hela vita hjärtan till botten och lock och bruna ihåliga hjärtan till kanterna var det dags att skicka in plåtarna i ugnen. Jag vaktade kakorna noga så att de inte skulle bli för mörka och efter sisådär 8 minuter var de klara och fick komma ut och kallna på ett galler. De blev goda och förvånansvärt frasiga. Kan det bero på det kylskåpskalla smöret måntro?

Dags för montering och dekorering! Med köksbordet i vardagsrummet och all mat och porslin nerpackade i lådor, som är utplacerade lite varstans i lägenheten, tog det en stund att hitta alla bakatriraljer som jag ville använda.

IMG_8996
Först blandade jag samman en chokladglasyr och limmade samman de olika delarna genom att spritsa ut glasyren längs kanten på kakorna. Askarna som sönerna skulle få blev lite högre och rymde därför också extra mycket gotter.

IMG_9028   IMG_9033

Med vanlig sockerglasyr spritsade jag ”pärlor” och dekorerade kakor som skulle bli ovansidor med sockerhjärtan i olika varianter. Det var otroligt pilligt att fästa de miniatyrsmå rosa hjärtanen så att alla pekade åt samma håll.

IMG_9090   IMG_9092  

När jag var färdig fyllde jag askarna med godis och innan jag satte fast locken med glasyr så skrev jag små kärleksfulla meddelanden och stoppade i. När jag var färdig var jag glad och nöjd. Kakorna såg fina ut men de behövde ännu lite kärlek tyckte jag och plockade fram cellofan. Är det tuttinuttigt-alla-hjärtans-dag-i-rosa-skimmer så är det och då ska det vara på riktigt. Jag klippte ut hjärformade plattor i kartong som jag satte askarna på och slog in dem i cellofanen. Det blev superbra. Jag kunde sålt dem dyrt.

IMG_9088

Dessa kakor som såg ut som bakelser när de var inpackade gjorde stor succé. Någon tappade hakan av förvåning när godiset föll ut och en annan fick ögon stora som tefat. Många leenden har jag fått. Och gott var det också! Det var inte svårt, bara lite pilligt, att göra dessa. Jag rekommenderar er att prova själva. De blev som lyckokakor och kinderägg med överraskning på en och samma gång.

Lyckat!

IMG_9087

Alla hjärtans dag-askar

ugnsvärme 200 grader

 • 200 gram kylskåpskallt smör
 • 4 1/2 dl vetemjöl
 • 1 dl strösocker
 • 2 msk kakao
 • 2 tsk vaniljsocker
 • godis
 • sockerhjärtan, strössel eller annat ätbart som är fint att dekorera med

Hacka samman smör, socker och mjöl till en deg. Dela degen i två delar och smaksätt den ena med vaniljsocker och den andra med kakao. Kavla och stansa ut hjärtformar. Det behövs två hela hjärtan och minst två ihåliga hjärtan till varje ask. Ju fler ihåliga ju högre blir asken. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna ser färdiga ut. Låt dem kallna på ett galler. Limma samman kakorna med hjälp av glasyr och dekorera locken. Fyll asken med godis och limma fast locket. Asken blir stabil och det är bara dekorationen som är lite ömtålig.

Glasyr

 • 1 dl florsocker
 • 1-2 msk vatten

Chokladglasyr

 • 1 dl florsocker
 • 1msk kakao
 • 1-2 msk vatten

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*