Wienerflätor i raketfart

Skärpning Maria! Jag måste alltså sluta baka i kaos och stress. Det är inte kul när jag inte hinner känna efter och njuta av bakningen.

Idag hade jag planerat min bakning noga och var väl förberedd. Jag skulle baka den enklaste formen av wienerbröd som finns i min bok. Men det blir inte alltid som man tänkt sig.

Jag började med att blanda ihop fyllningen till Majas Wienerflätor. Socker, smör, kardemumma, russin och suckat blandas ihop till en smet. Jag har aldrig använt suckat förut och på förpackningen står det att det innehåller Cedratfrukt. Vad i all världen är det för någonting? Grönt är det i alla fall.

Smeten var färdig och jag skulle precis sätta igång med degen då jag hastigt blev kallad iväg hemifrån. Jag var borta länge. När jag äntligen kom hem igen var dagens baktimmar egentligen förbrukade, men kakan var ju påbörjad så jag kände att jag var tvungen att göra färdigt. Det var bara det att nu hade jag bara hade 30 minuter på mig att baka och samtidigt laga middag. I raketfart blandade jag ihop degen, kavlade ut den, lade på fyllningen och vek den enligt receptet. Det gick så snabbt att jag inte kunde koncentrera mig på vad som stod i receptet så det blev inte snyggt och jag var inte glad.

Ingenting blir riktigt bra när man stressar men jag tyckte inte att jag hade något val. Vi skulle iväg på träning och längderna skulle vara färdiga för jäsning innan vi skulle ge oss iväg. (Vi hann nästan till träningen i tid. Nästan.)

Det står i receptet att längderna ska jäsa i en timme. Jag tänkte att eftersom det påpekas noga att degen ska vara kall, så spelar det nog ingen roll om det blir dubbel jästid. Det gjorde det inte heller. De jäste mest upp i ugnen i alla fall.

När jag kom hem hade hysterin lagt sig och gräddningen gick i lugnt tempo. Jag kom till och med ihåg att pensla med ägg innan alltihop åkte in i ugnen.

Florsockret tog slut när jag blandade till glasyren så wienerflätorna blev inte så snygga som i boken. De ser lite ut som pizza med köttfärs på eller något i den stilen. Undrar förresten varför de kallas flätor? Nåja, gott smakar de i alla fall.

wiener1

Mina förråd är fulla så jag fick ringa in mamma som kom och hämtade ett lass kakor.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*