Pariservåfflor, Smörhjärtan och en kruskavel

På fredag har jag en fikadate med en väninna som jag inte träffat på länge. Hon har sedan vi sågs sist gift sig så idag har jag bakat Smörhjärtan till henne.

Eftersom att det är samma deg och fyllning i Pariservåfflor så passade jag på att baka sådana också. Det är bara tillvägagångssättet och utseendet som skiljer de båda kaksorterna åt.

Degen som består av smör, mjöl och vatten fick en härlig konsistens och under tiden den vilade till sig i kylskåpet tog jag en lång promenad i solen.
Väl hemma igen delade jag min deg i två delar och plockade fram den lilla kruskaveln som jag hittade i ett skåp i föräldrarnas stuga härom veckan.

(null)
Först kavlade jag och stansade ut Pariservåfflor. Det var roligt att använda kruskaveln och fint blev det. Våfflorna blev lite tunnare än vad som var menat och de blev därför snabbare klara i ugnen än vad receptet säger. Jag passade dem noga för att de inte skulle bli för bruna.
Under tiden våfflorna svalnade så strödde jag socker på bakbordet och kavlade och stansade ut Smörhjärtan. Återigen kom brorsdotterns, i slöjden tillverkade, hjärtformar till användning.
Skillnaden på Smörhjärtan och Pariservåfflor är att våfflorna först stansas ut runda och sen läggs på socker och kavlas avlånga med kruskaveln.
Smörhjärtan kavlas direkt med kruskaveln på socker och stansas ut med en hjärtform. Eftersom att det blir spilldeg när man trycker ut kakorna så fick jag kavla ut hjärtedegen flera gånger innan den tog slut. Det resulterade i att degen blev mer och mer sockerfylld.
Hur tänkte de där? Hur gör bagerierna? Slänger de degen som blir över mellan de utstansade bitarna för att inte kakorna ska byta karaktär?

Både våfflor och hjärtan läggs ihop två och två med smörkräm emellan.
Våfflorna fick vanlig vit smörkräm enligt receptet medan hjärtkakorna utöver originalet även fick blå och röd fyllning.
Det blev mycket smörkräm över fast att jag tyckte att jag bredde på rejält på kakorna.
Överskottet stoppade jag i frysen. Det borde ju inte vara några problem att ta fram och använda det senare.
Såhär i efterhand tänker jag att jag borde ha öst på mer kräm för kakorna är inte kakor utan går under benämningen bakelser i boken.

(null)
Jag fick ett estetiskt huvudbry när jag skulle sätta ihop hjärtanen. Krusytan är bara på ovansidan av kakorna och när de sätts ihop två och två så ska ju finsidan vara utåt på båda sidorna. Problemet är att formen är hemmagjord och inte symmetrisk vilket gör att kakorna inte passar i varandra. Inte perfekt och blå smörkräm var nog lite att ta i, men det känns ändå okej.

Nu är jag mest orolig för att jag gjort bort mig eftersom att jag bredde på smörkrämen idag. Kakorna ska ju inte ges bort förrän om två dagar. Antagligen kommer de att vara mjuka och soggiga av att krämen blött ner de krispiga kakorna. Annars blir de väl fuktiga eftersom de måste förvaras i kylen för att inte krämen ska bli dålig.
Nåväl, den som lever får se…

Comments

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*