Nynäskakor – en pralin bland småkakor

När jag, inför besöken från tidningen Land, frågade äldste sonen om vilken av alla kakor som är hans favorit ur boken från 1985 så tvekade han inte en sekund innan han svarade. ”De där med potatis!” Jag vet att han har pratat om potatiskakorna många gånger men har inte riktigt haft klart för mig vilka det verkligen var. Nu fick jag leta och lusläsa recepten på småkakor för att hitta vilka det var han menade. När jag väl funnit dem gick jag in på tonårsrummet och visade honom fotot ur boken för att förvissa mig om att jag hittat rätt. Ett stort leende mötte mig och han nickade frenetiskt. JA! Det är dem! Snälla baka dem. Japp, det var ju det som var tanken, att baka kakor som vi verkligen tycker om, så jag satte fart ute i köket.

Precis som när jag bakade dem första gången så använde jag mandelmjöl istället för att skålla, skala och mala mandel själv. Ja, jag är kanske lat, men jag tycker att det fungerar precis lika bra och kan jag spara tid på detta så gör jag gärna det.

img_3423

Nynäskakorna är en kaka i tre lager, Först mördeg som blandas samman och  kavlas ut. Sedan blandar man samman en smet bestående av mandel, smör och kall kokt potatis som man brer ut över den utkavlade degen. Jag mosade min potatis med en gaffel. Det blev lite småklumpar kvar men det gjorde inte så mycket. Man kan ju vara noggrannare än jag är eller så kan man plocka fram en potatispress. Då får man definitivt en klumpfri smet.

img_3425   img_3426   img_3430

När kakan är gräddad och har svalnat smälter man choklad och penslar/brer ut den över hela kakan. Jag smälte min choklad i mikron. Det är viktigt att chokladen får eftersmälta. Alltså, jag värmer chokladen i mikron och rör den sedan så att den smälter av sig själv. Om den värms i mikron så att den blir rinnande av värmen så blir chokladen kornig och konstig när den svalnat. Det gäller att vara lite försiktig.

img_3433   img_3439

Jag hackade mandeln och rostade den lätt på stekpannan innan jag strösslade den över den ny utbredda chokladen. Chokladen måste fortfarande vara mjuk så att mandeln fastnar i kakorna. Jag lät hela kaka stå i kylskåpet en stund innan jag skar upp den.

Jag skrev förra gången att de smakar som praliner. Jag tycker fortfarande att de fungerar som sådana, så om ni vill ha ett annorlunda julgodis så prova att baka dessa och skär dem i små munsbitar.

Nynäskakor

Ca 40 st

Ugn 225 grader

Mördeg:

 • 3 ¼ dl vetemjöl
 • 1 dl socker
 • 125 g smör
 • 1 äggula

Mandelsmet:

 • ¾ dl (50 g) sötmandel
 • 1 rågad msk smör
 • 1 dl socker
 • 1-2 (50g) kokta potatisar
 • 1 äggvita

Garnering:

 • Ca 150 g smält blockchoklad, välj gärna en finare choklad än vanlig blockchoklad. Det höjer verkligen smaken på kakan.
 • Hackad rostad sötmandel

Hacka samman mjöl, socker, matfett och äggula till mördegen. Låt degen vila. Skålla, skala och mal mandeln. Rör matfett och socker. Tillsätt mandeln och den kalla, mosade potatisen. Blanda till sist i den lätt söndervispade äggvitan. Kavla ut mördegen till en fyrkantig kaka och lägg den på en smord plåt eller bakplåtspapper. Bred över mandelsmeten. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Ta ut kakan och låt den kallna. Glasera med smält choklad och garnera med mandel. Skär kakan i bitar.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*