Kvällsbakade Linser med sparad citronkräm och hallon.

Samtidigt som kvällsmaten puttrade på spisen och bordet dukades så bestämde jag mig igår kväll för att göra ett snabbak. Jag bakade bara tre recept ur boken förra veckan och känner mig lite stressad av att ligga back.

Kylskåpet var i princip tomt men smör hade jag köpt på vägen hem från sonens judoträning så en deg till Linser kunde jag knåda ihop. I frysen stod nämligen en burk med den citronkräm som blev över när jag bakade Citronglanskakan med marängägg till min brors födelsedag. Krämen är kokt efter receptet på linserna så halvs jobbet var redan gjort. Det var dock inte så mycket kräm över sedan sist så jag gjorde bara en halv sats av degen, som fick vila i kylen medan vi åt middag. 

 

Under tiden som sönerna sedan jonglerade med både bollar och käglor samtidigt som de dukade av bordet och pratade naturkunskapsläxor så kavlade jag ut degen och lade den i åtta aluminiumformar. Citronkrämen räckte till fem kakor och jag fyllde resten med hallonsylt. Formarna fick ett deglock på sig och sen var det bara att grädda dem i en kvart. Jag tittade till dem efter en stund och locken lyfte och bubblade utan att gå sönder. Det bubblade olika mycket och det var väl de olika fyllningarna som kokte på olika sätt. Några av Linserna sjönk ihop lite när de svalnade medan andra var platta och fina.  

 

Det började bli sent när jag siktade florsocker över kakorna och fotograferade dem. Det var dåligt ljus i köket och lamporna blänkte i tallrikarna och faten som jag lade upp dem på. Jag provade olika vinklar och fat i olika ljus en stund men var rätt trött så tillslut gav jag upp och vi smakade på kakorna istället. Ingen av oss var speciellt fikasugna så vi delade på Linserna och tog vars en liten bit av de båda sorterna. Hallonsyltslinserna smakade som stora saftiga och spröda syltkakor. Det var gott och barnvänligt men originallinserna med citron var fylligare och läckrare. 

Det fattades bara någon snygg dekoration på toppen av gårdagskvällens kakor. Ett färskt hallon på de första och kanske lite rivet citronskal på de andra och Linserna blir fina bakelser. Jag ser fram emot att smaka på Linserna igen ikväll när vi fortfarande är pigga och inte så mätta.  

 

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*