Kunglig tårta till lillebror

Igår firade vi min brors födelsedag. Jag går numera inte på några kalas utan att ha ett bakverk med mig och till denna bemärkelsedag bakade jag Oscar II:s tårta. Det är en liten platt sak i två lager. Bottnarna gjorde jag i förra veckan och lade in i frysen. Det var förutseende gjort av mig för det har varit lite stressigt med bakning till skolavslutning o student. 

Bottnarna är gjorda av hårt vispade äggvitor som blandas med socker och mandel till en liten klick smet. Jag använde mandelmjöl istället för att skålla o mala mandel. Två cirklar, 24 cm i diameter, skulle ritas ut på bakplåtspapper och sen skulle smeten bredas ut. Jag gjorde mina bottnar något mindre men de fick ändå inte plats på samma plåt. Jag satte in båda plåtarna i ugnen samtidigt och bytte plats på dem i halvtid. 

 
 Jag läste receptet och läste igen och jämförde med receptet på samma uppslag i boken. Till tårtan Sans Rival står det att man antingen göra en smet på mandelmassa och äggvitor eller så kan man göra samma smet som till Oscar II:s tårta. Men till Sans Rival ska det göras tre bottnar i storlek 20x 20 cm. Jag klurade på detta och tvivlar starkt på att det kan stämma. Äldste sonen, som är mycket bra på matte, kallades in och fick snabbt räkna ut arean på cirklarna och kvadraterna och vi konstaterade att om nu bottnarna till Oscar II:s tårta är saftiga och lite sega men väldigt tunna så kommer bottnarna till Sans Rival att vara lövtunna och hårda. Gräddningstiden är nämligen den samma till de båda tårtorna. Jag är lite sugen på att ge mig på Sans Rival inom kort för att ta reda på om receptet verkligen stämmer.

Igår förmiddag samtidigt som vi åt en sen frukost så smälte jag socker blandat med hackade mandlar. Kom inte nära! Sa jag till sönerna. Smält socker är jättevarmt och…

…och en gång brände du dig när din mamma droppade smält socker på din hand när ni gjorde pepparkakshus och det märket syns än… Fyllde sonen i. Hm. Upprepar jag mig själv och berättar samma historier om o om igen!? Nåja, vissa lärande historier är värda att upprepa. Tydligt är att de lärt sig att smält socker är varmt och gör ont att få på sig för de höll sig på avstånd. 

 
Nougat kallas blandningen i receptet och när den smält så skulle den hällas på ert bakplåtspapper. En liten pöl blev det som stelnade och blev som en platt brända mandlarsmakande kaka. Mm det ser gott ut sa sonen och bröt av en bit och stoppade den i munnen. Sen spottade han i vasken. Brända mandlar kittlar inte hans smaklökar om man säger så. Nougaten skulle sedan mortlas till småbitar och blandas i en äggkräm. 

 
Vispgrädde, äggulor, socker och smör koktes under omrörning tills det blev en kräm. I detta receptet står något intressant. Om krämen råkar skära sig ska man blanda i kokande vatten. Jag kokte vatten för att ha om katastrofen skulle vara framme men passade samtidigt krämen mycket noga. Jag hade varken tid eller ingredienser till att börja om ifall det skulle gå fel. Men jag är sugen på att göra äggkrämen en gång till och låta den skära sig med flit för att se om det verkligen går att rädda den med kokande vatten.

Äggkrämen fick stå och kallna en stund innan jag blandade i nougatkrosset. Jag tog av krämen från värmen för tidigt för den var fortfarande lite lös när den blivit kylskåpskall. Jag letade fram lite VegeSet (vegetariskt gelatin) och vispade ner en tesked i krämen. Därefter fick den vila en stund till. Jag är inte säker på om den blev så mycket fastare men konsistensen var i alla fall perfekt när jag klickade ut den på bottnarna och satte ihop tårtan. 

 
Oscar II:s tårta är inte stor men den är mäktig och den är jättegod.