Kanelbulletävling på tema Mångfald
Kanelbullens dag är på intågande och Hembakningsrådet har varje år en tävling. Första året vi var med så vann både jag och yngste sonen priser för våra inlämnade bullar. Det var jätteroligt. Vi peppade oss själva på vägen dit och sa att man vinner naturligtvis ingenting när man lämnar in för första gången någonsin. Den gången vann jag min fantastiska röda kavel och sonen vann en fin pajform. Förra året hade vi värsta bakstugan här hemma hela förmiddagen på kanelbullens dag och skyndade sedan till Kulturen i Lund för att lämna in våra alster. Ingen vinst den gången men däremot fick vi finfina tröstpriser och hade en fantastisk dag.
I år har jag jättemycket att göra. Skoluppgifterna hopar sig och jag har svårt att hitta tid till att baka och skriva inlägg till Bakodyssén. Men i onsdags kom jag kom inte undan, här skulle det bakas kanelbullar för sonen ville inte missa en chans till en ny vinst. Så fort jag kom innanför dörren på eftermiddagen så startade vi med ett bullbak som kom att ta flera timmar. Äldste sonen som satt och suckade över svårbegripliga fysikuppgifter vid köksbordet fick finna sig i det skördetröskeliknande oljudet från den gamla hushållsmaskinen och att både han och skolböckerna täcktes av ett fint vetemjölsdamm.
Vi valde att följa ett recept som står i Hembakningsrådets kanelbulle-broschyr. Jag blev förtjust i den lyxiga fyllningen som innehåller smör, rörsocker, vaniljsocker, ströbröd, kanel och så naturligtvis kanel. Tyvärr hade jag ingen ströbröd hemma så jag tog mandelmjöl istället och det gick bra det med men det suger inte upp vätskan lika bra som ströbröd och jag borde nog tagit lite extra. För en gångs skull så lyckades jag riktigt bra med jäsningen av degen. Den äldre sonen fick flytta in i vardagsrummet med sina läxor så att jag och den yngre sonen kunde sätta igång med att forma figurer av vår stora och fluffiga deg.
Den tävlingssugne googlade ordet mångfald , som är temat på årets kanelbulledesigntävling, för att ta reda på vad det betyder och bestämde sig därefter för att baka många olika människor. Tjocka, långa, korta, flickor och pojkar och någon hund. Själv gjorde jag bullar i olika former tills jag tröttnade och började göra figurer jag med. Efter en timme eller så hade vi fått ihop tre fulla plåtar med roliga karaktärer som fick jäsa en stund innan vi började stoppa in dem i ugnen.
Jamen, ja visst ja! Nu minns jag hur det var förra året. Nu som då sprack degen i skarvarna under gräddningen och sonens figurer växte, bredde ut sig, armar och ben lossnade och den läckra fyllningen rann ut! Ingen av karaktärerna var sig riktigt lik efter sina 10 minuter i värmen och den ena såg tokigare ut än den andra. Det gäller att stänga alla skarvar noga och sätta fast lösa delar riktigt ordentligt om man inte vill ha en överraskning när man öppnar ugnsluckan igen. Det står som tips i receptet att bullarna håller ihop lättare om man tar lite vatten på kanten. Nästa gång kanske jag kommer ihåg att göra så.
Lite modfällda var vi och tyckte att vi misslyckats, men när vi tog första tuggan på en av de nygräddade bullarna så försvann alla tankar på misslyckande. Herregud så gott! Vi åt lite till och därefter började sonen lägga pussel med de figurer som fortfarande såg figurlika ut. Det blev precis så som han tänkt sig att det skulle bli: Mångfald! En tjock, en lång, en liten, en robot…
Nöjd med sitt verk fotograferade han och skickade in sitt bidrag till tävlingen. Trötta efter vår insats slog vi oss ner i soffan och tittade på första avsnittet av denna säsongens Hela Sverige bakar.
Hembakningsrådets Läckra Kanelbullar
Ca 40 st
Ingredienser:
- 75 g jäst för söta degar, 1 ½ paket
- 5 dl mjölk
- 1,8-2 liter vetemjöl
- 2 dl strösocker eller vit sirap
- 200 g smör, rumsvarmt
- 2 ägg
- 1 tsk salt
- 1 msk nystött kardemumma
Fyllning:
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 ½ dl rörsocker strö
- 1 msk kanel
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 ½ msk ströbröd
- 1 msk vatten
- Pensling och garnering:
- 1-2 ägg, uppvispade
- Pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i köksassistentens bunke. Häll över mjölken(behöver inte värmas) och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt det meste av mjölet, smör i klickar, socker, ägg, salt och kardemumma. Bearbeta degen länge i maskinen (5-10 minuter) tills den blir riktigt smidig och blank. Tillsätt ev. Ytterligare mjöl. Låt jäsa varmt under plastfolie till dubbel storlek minst 30 minuter.
Gör fyllningen under tiden: vispa samman alla ingredienser. Ströbrödet hjälper till att hålla fyllningen på plats i bullarna.
Ta upp degen på bakbord, knåda lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på kanelfyllningen. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakpappersklädda plåtar eller i bullformar.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna försiktigt med det uppvispade ägget. Strö över plärlsocker och grädda mitt i ugnene 5-8 minuter.
E’ ni underbara eller?
Ja 🙂