Jordnötskaka från förr glider in i nutid

Jag bläddrade runt for att hitta ett recept som skulle kännas nytt och kul och som skulle locka våra smaklökar fast att jag bakade ur en bok som är 50 år gammal. Jag stannade vid receptet på jordnötskaka. Det kändes spännande. Idag bakas det ju mycket med jordnötter och jordnötssmör är en favorit bland sönerna här hemma. Själv tycker jag att det är strävt och harsvårt att svälja en macka med sådant på.
Jag minns när äldste sonen för några år sedan ville göra peanut- and jellysandwich. Vi gick till affären för att skaffa ingredienserna. Det var inte helt lätt. Vi kom hem med jordnötssmör men jelly hittade vi inte sa det fick bli vanlig sylt och så nöjde vi oss med det rostebrodet vi hade i frysen. Det var som vanligt ett lite grövre rostebröd så resultatet den dagen blev sådar. Sonen tyckte det var halvgott med en orostad soggig syltmacka med jordnötssmör på och jag kan som sagt inte få ner en originalare heller.

Jag förundrades mycket över matvanorna när jag var utbytesstudent i USA i tonåren. Det var inte ovanligt att mina klasskompisar kört förbi macken på vägen till skolan och köpt ett paket med små sockrade donuts som intogs i korridoren innan lektionerna började. När det sedan blev dags för lunch körde de hem och tryckte i sig just peanut- and jellysandwiches med en näve chips till. Kan jag få en banan?, tänkte jag då…

Men jordnötssmör har sedan dess gjort sitt intåg i Sverige och sönerna tycker det är gott. Yngste sonen frågar ofta, når suget sätter in, om vi har nötter hemma. Och då menar han jordnötter eller cashewnötter.

Så att jag hittade receptet på jordnötskaka i boken var bra och nu skulle det bakas. Det finns ingen bild på kakan i boken men jag kunde snabbt utläsa att det skulle bli någon slags sockerkaka.

jordnotskaka1
Jordnötterna skulle malas men jag plockade istället för mandelkvarnen fram mixern och körde nötterna i den tills de var fint smuliga. Undrar hur länge man maste mixa innan oljan börjar krypa ut och det blir just till smör?

jordnotskaka2
Smöret smältes och under tiden som det svalnade vispade jag socker och ägg poröst med elvispen. De torra ingerdienserna blandades i varvat med de blöta tills jag hade en fin smet. Smeten hällde jag i en vanlig sockerkaksform som jag ”bröat” med kokos och stoppade sen in kakan i ugnen. Efter ungefär 45 minuter var kakan färdig. Jag lät den stå en stund i formen innan jag stjälpte upp den och lät den svalna under formen.

jordnotskaka3

Jordnötskakan blev god. Vi tyckte alla att den smakade som en saftig sockerkaka med touch av något annat. Jordnötssmaken var inte helt tydlig och kanske skulle jag ha i mer om jag gör om den. Eller så kanske jag ska följa rådet och mala nötterna istället för att mixa dem. Det gör antagligen smakskillnad. Jag skulle nog ocksa vilja göra den lite festligare. En frosting, en sådan som det är på morotskakor skulle piffa till det hela. Detta är en kaka att baka, helt klart, den behöver bara lite hjälp på traven för att passa in i 2016.

jordnotskaka4

Jordnötskaka

ugn 175 grader, 45 minuter

  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 100 g malda jordnötter
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl grädde
  • 1 msk kokande vatten

Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner de torra ingredienserna omväxlande med grädden, smöret och vattnet. Häll smten i smord och bröad form, 1 ½ liter. Jag bröade med kokos för att få lite extra smak på kakan. Grädda kakan i mitten av ugnen.

jordnotskaka5

Comments

  • Har små påsar jordnötssmör i kylen från senaste Smakboxen. Får lägga en i den lilla presentpåsen till Favvo-J.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*