Gammaldags sandkaka på Café Annorlunda

Jag bakade Gammaldags sandkaka för ett tag sedan och när jag smakade på den skickades jag tillbaka i tiden och över till andra sidan Skåne. Jag hamnade på Stens huvud och Café Annorlunda. Det är länge sedan jag var där nu. Stens huvud är en fantastiskt vacker plats och Café Annorlunda var ett ställe dit jag längtade när jag var barn. Att gå på café var ju inte direkt vardagsmat på 80-talet och därför var det extra speciellt när vi gjorde den stora utflykten till caféet på Österlen. Där, förstår ni, fick man äta hur mycket kakor man ville. Ett paradis för ett kakmonster! Allting var gammaldags och det var en speciell känsla där inne i den gamla Skånelängan. Personalen var klädda i förkläden med volanger (så minns jag det i alla fall) och möblerna var gammaldags och de vuxna drack ur små kaffekoppar på fat och assietterna var från samma servis och vi barn fick läsk på flaska med ett, eller om man hade tur, två, smala, smala sugrör. Där på Café Annorlunda stod kakfaten uppdukade i mitten av rummet och det fanns ett enormt överflöd av sådana kakor som Bakodyssén har bakat hela året. Klassiska svenska kafferepskakor.

Jag måste göra ett nytt besök dit till sommaren. Undrar om sönerna varit där? Om inte så är det dags. Undrar om jag kommer att tycka att det är lika fantastiskt nu som då? Sönerna är ju uppväxta på caféer så de kommer inte att uppleva detsamma som jag gjorde. Men det är ju känslan man vill åt. Småkakor och klassisk sockerkaka vid havet är något helt annat än stora maffiga amerikanska muffins med glasyr och kladdkakor i stan.

Jag kom alltså att tänka på allt detta när jag bakade Gammaldags sandkaka. Jag är säker på att den fanns på kakbordet där i barndomens annorlunda.

IMG_6440

Först smorde jag och mjölade en avlång form och lät smöret ligga framme en stund så att det skulle bli mjukt. Vetemjöl och potatismjöl blandades med bakpulvret och rördes samman med det nu mjuka smöret. Jag vispade ägg och socker och blandade ner det i smör-mjölmassan. Man får välja mellan citron eller konjak som smaksättning och jag valde det senare. Smeten var tjock och fick bredas ut i formen. Man ska göra en lätt svacka i mitten och jag gissar att det är för att kakan inte ska jäsa upp och bli toppig utan jämn och fin ovanpå.

IMG_6445   IMG_6449

Efter att ha gräddats i mitten av ugnen i ca 50 minuter var kakan klar och den fick stå kvar i formen en stund innan jag stjälpte upp den på ett galler. När den kallnat lindade jag in hela sockerkakan i plastfolie och lät den stå någon dag. Det står i receptet att man ska göra så och därefter skära den i riktigt tunna skivor.

IMG_6450

Tyvärr glömde jag fotografera kakan när den stått någon dag. Det är tråkigt. Jag undrar lite över hur länge någon dag är och hur man bäst förvarar den undertiden den vilar. Kakan var god och lite kompakt men jag tyckte att den var på gränsen att börja bli torr efter två dagars vila. Var två dagar för länge? Min form är fyrkantig och jag önskar att jag ägde en rundad avlång form. Det blir snyggare kakor av det och jag känner på mig att det är så Gammaldags sandkaka brukar se ut.

Comments