Fluffiga och saftiga vetekringlor

Nu var det länge sedan jag bakade något med jäst tänkte jag för ett tag sedan när jag var i affären. Jag köpte en jäst för söta degar och lade den i kylskåpsdörren när jag kom hem. Efter att jästen pockat på min uppmärksamhet genom att falla ur kylskåpet (den låg lite vingligt ovanpå en burk för att jag skulle se den) flera gånger och att bäst före-datumet började ticka så fick jag tillslut bakat något med den. Jag valde att baka Kringlor. Degen skulle bara jäsa en gång och det passade mig bra den dagen. Det är ju annars det med jästa degar – att det tar så lång tid att få bullarna/kakorna färdiga.

Jag hade alldeles för lite mjölk hemma men efter att ha gjort en inventering i kylskåpet och letat efter andra alternativ så valde jag att dryga ut med kvarg. Det är ju nästan samma sak, typ, och jag tänkte att det blir nog saftiga och bra bullar av det. Vilket det också blev. 

  

 
Hushållsassstenten åkte sen fram och efter att jag löst upp jästen i degspadet så vispade jag ner hälften av mjölet. Därefter bytte jag ut den stora vispen i assistenten och resten av mjölet knådades i med hjälp av en annan manick. Helt enligt receptet. 

 
Degen skulle vara varm och lite lös. Min deg var inte så varm längre efter alla vispningar och knådningar men den hade en ljuvlig konsistens. Den glänste och såg ut att vara kladdig och klibbig utan att vara det. Jag delade snabbt degen i 16 delar och rullade lätt delarna till långa korvar som formades till kringlor. Det framgår inte i receptet hur länge kringlorna skulle jäsa. Mina kringlor fick jäsa precis så länge det tar för tre personer, en lördagmorgon på sommaren, att plocka fram frukost, äta den och plocka undan igen.  

 
När jag stoppade in dem i ugnen så hade de jäst upp och blivit stora. Två sekunder efter att jag stoppat in första plåten så tog jag ut den igen. Jag hade glömt att pensla dem med ägg. I 190 knäckte jag ett ägg, vispade upp det med en gaffel och stoppade in plåten igen. Schwooosh! Kringlorna hade smakat detsamma utan ägget men de hade sett lätt trista och matta ut.

Efter fem minuter i 275 grader så plockade jag ut kringlorna igen. De blev stora och fina. Saftiga, söta och goda är de och extra gott smakar de om de äts varma.

Comments

    • Jag har använt vanligt vetemjöl. Jag vet att jag borde prova mig fram och läsa på om olika sorters mjöl och vad de har för olika egenskaper, men jag har inte riktigt hunnit.

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*