Fantastiska Florentiner som kick-off på år två

Efter att jag gick i mål förra söndagen var jag först fnittrig sedan blev jag tom och matt och ville bara vila. Därfter började jag undra om jag bakat min sista kaka i livet och kopplade helt bort kaktänket för att verkligen ta en paus.

Pausen varade i fem dagar. Sedan fick jag abstinens och klev in i köket igen. Jag har ju lovat att jag ska baka Minnies mandelkaka en gång till eftersom att jag inte kunde tala om hur den faktiskt blev när jag bakade den första gången. I lördags stod jag i köket redo att sätta igång. Minnies mandelkaka innehåller apelsin och det hade jag tyvärr ingen hemma så där stöp det baket. Jag kunde så klart ha tagit på mig ytterkläderna och vandrat den korta biten till affären och införskaffat en apelsin men jag var rädd att om jag avbröt mig själv i det läget så skulle jag komma på andra tankar och inte baka något alls.

Nyfiket plockade jag då fram den nya versionen av Sju sorters kakor, den som kom ut i höstas, och började titta på recepten och bilderna. Den luktar ny och sidorna känns släta och fina och boken går att stänga till skillnad från min bakodyssévariant som har växt till nästan dubbel bredd under året av allt bläddrande. Efter någon minu föll min blick på Florentiner.

Florentiner är ljuvligt gott, det vet jag. För något år sedan köpte vi ofta sådana till eftermiddagsfika på jobbet. Konditoriet här i närheten bakade fantastiska sådana. De var stora, platta och frasiga flarn med choklad och apelsinsmak. Mm, det vattnades i munnen på mig när jag läste receptet och insåg att jag kanske skulle kunna få till sådana godbitar alldeles själv här hemma. Jag blev eld och lågor och plockade snabbt fram ingredienserna som behövdes. Nu innehåller även Florentiner apelsin men det ska vara syltade apelsinskal och det visste jag att jag hade i kylskåpet. Det fanns dock inte tillräckligt men jag beslutade mig att 40 gram av de eftersökta 75 skulle räcka föra att jag skulle komma igång.

FullSizeRender3  2

Socker, honung, grädde och smör blandades i en kastrull och fick puttra i ganska precis tio minuter. När smeten var färdig hade ingredienserna förvandlats till en läcker och inbjudande kolasås. Jag tog av grytan från värmen och blandade ner flagad mandel tillsammans med de syltade apelsinskalen, som jag hackat till småbitar.

1

Redan när jag läser detta, det allra första receptet, ur den nya versionen av boken märker jag skillnaden från min 80-tals variant. Här finns tips om hur jag ska gå till väga för att inte göra de misstag som jag annars med all säkerhet skulle ha gjort. Receptet talar om att kakorna kommer att flyta ut mycket och att det därför är bra om man klickar ut kakorna glest och att det troligtvis kommer att behövas tre plåtar. Det står även att om man tar vatten på händerna så undviker man att smeten klibbar och kletar när man ska forma och platta till dem. Toppen Mia Öhrn, vilken uppfräschning!

IMG_8881

Nu hade jag kommit så långt i mitt första bak på Bakodysséns andra år att smeten var färdigblandad och tre plåtar med bakplåtspapper stod redo på rad. Med hjälp av två skedar klickade jag ut jämnstora kakor och plattade till dem med en blöt hand. Smeten skulle enligt receptet räcka till 25-30 stycken men jag såg kondisets stora kakor framför mig och klickade ut 24.

Första plåten åkte in i ugnen och efter halva gräddningstiden så kikade jag på dem. De såg ynkliga ut. Vadå, flyta ut? Vadå, ta stor plats på plåten? De låg ju där som småkakor och mös i ugnen. Hm. Hade jag missat något? Jag läste under en minut receptet noga en gång till. När jag därefter vände mig om och tittade in i ugnen igen hade smetklickarna förvandlats och flutit ut till stora platta flarn. Fantastiskt. Jag älskar bakning!

Nu gällde det att passa på kakorna så att de inte blev brända, för i ett nafs var de färdiga och jag flyttade då över dem på ett galler att svalna. Den första omgången flarn blev onödigt tunna och var håliga som en virkad duk. Jag blötte mina händer i vatten ännu en gång och nöp till de ogräddade kakorna så att eventuella luftfyllda hålrum skulle försvinna innan jag stoppade in nästa plåt i ugnen.

FullSizeRender

Jag får jobba lite på formen på flarnen. Om man vill att kakorna ska bli runda när de är färdiggräddade så får man lägga ner lite omsorg på klickandet. Några av mina flarn blev runda men de flesta blev ovala och ojämna. Det påverkar ju inte smaken så egentligen spelar det ingen roll.

Efter några minuter i rumstemperatur på ett galler så gick kakorna från att vara mjuka till att bli krispigt hårda och lätthanterade. Det var bara kakorna från första plåten som bröts lite väl lätt. Med microns hjälp smälte jag mörk choklad som jag penslade baksidorna av flarnen med. Det gick lätt men var sådär  kladdigt som det brukar vara när jag hanterar smält choklad. Det gick ändå mycket lättare att pensla än jag trodde att det skulle göra.

IMG_8905
Florentinerna fick sedan ligga upp och ner i kylskåpet så att chokladen skulle stelna och där fick de stanna tills det var dags att servera dem. De blev ganska stora. Helt tillräckligt stora. Men inte riktigt så stora som konditoriets. Nästa gång gör jag dem lite större.

”Mamma, detta är nog de godaste kakorna du har bakat”, sa äldste sonen till mig idag.

Jag är nästan beredd att hålla med och då ska man ju komma ihåg att detta inte är ett recept ur min bok (för den är jag ju klar med (tjoohoo igen!)). Kan ni föreställa er vilken värld av bakverk som öppnat sig framför mig nu? Det är nästan hisnande, och än mer skrämmande än när jag gav mig ut på min odyssé för ett år sedan.

Jag uppmanar er alla att, så fort ni tröttnat på Semlorna som just nu invaderar vårt land, baka Florentiner. De är fantastiskt krispiga och kolasega på samma gång och chokladen och apelsinen är mumsigt gott. Se till så att ni har tillräckligt med syltade apelsinskal hemma bara, det blir nog bäst så.

IMG_8936

Florentiner

24 stycken, 175 grader

  • 75 g syltade apelsinskal
  • 1/2 dl strösocker
  • 40 g honung, fast eller flytande
  • 3/4 vispgrädde
  • 25 g smör
  • 100 g flagad mandel
  • ca 150 g mörk choklad

 

Finhacka apelsinskalen.

blanda socker, honung, grädde och smör i ca tio minuter. Rör ibland.

Ta av från plattan och blanda i mandel och apelsinskal.

Klicka ut smeten och forma runda, platta kakor.

Grädda i mitten av ugnen i7-10 minuter, låt svalna.

Smält chokladen och pensla den på undersidan av kakorna.

Låt stelna i kylen och förvara kakorna där tills de ska serveras.